ТОПОЛА ПОЧИЊЕ НАВОДЊАВАЊЕ ВОЋЊАКА ИЗ ЈАСЕНИЦЕ

topola-2У скупштинској сали општине Топола, одржана је презентација прве фазе Пројекта наводњавања Винче, Пласковца и Блазнаве. Презентацију пројекта водили су представници ЈВП „Србијаводе“, Института за водопривреду „Јарослав Черни“ и локалне самоуправе. Окупљеним пољопривредницима и члановима Удружења корисника вода „Јасеничке капи“ представљене су предузете мере на реализацији пројекта као и наредни кораци. У селима Винча, Пласковац и Блазнава, резервоарима, а биће их два, који ће се пунити водом из реке Јасенице, наводњено ће бити око 350 хектара воћњака. Пројектним активностима предвиђени су кораци који ће се предузети до краја ове и током наредне године како би вода што пре доспела на око 900 парцела. Предрачунска вредност овог пројекта износила би 190 милиона динара.

-Ово је пилот пројекат за централну Србију. Финансира се из кредита које је држава Србија добила од Уједињених арапских емирата за наводњавање. Ето, част ми је да смо успели, заједничким напорима мештана, локалне самоуправе и државе да све то повежемо и кренемо у овако нешто, рекао је председник Скупштине Драган Јовановић, уз очекивање да је ово само почетак процеса наводњавања поља шумадијских пољопривредника.

До краја ове године извршиће се предаја идејног решења и започети поступак обједињене процедуре, исходовање локацијских услова, завршити поступак израде студије оправданости са идејним пројектом, израдити пројекат за грађевинску дозволу и направити анекси уговора. Са првим лепим данима наредне године очекује се израда дистрибутивне мреже до хидраната за прикључење корисника.

Топола

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/topola-pocinje-navodnjavanje-vocnjaka-iz-jasenice/