Početna » ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА ИЗ ЛАКТАША НАКОН ИСМЕВАЊА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ПОКРЕНУЛА БРОЈНА ПИТАЊА

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА ИЗ ЛАКТАША НАКОН ИСМЕВАЊА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА ПОКРЕНУЛА БРОЈНА ПИТАЊА

Иза исмевања и вербалног шиканирања других стоји осећај презира који шаље поруку „ти си неважан, ниси вредан као човек“, појашњава психолошкиња Слађана Цвјетковић.

Она је објаснила како све учесталије сајбер насиље утиче на људе, посебно младе особе. Оно може бити окидач за већ постојећа незадовољства код човека, да само потврди како све што радимо и чинимо нема смисла.

Младић из Лакташа који је имао само 22 године, одузео је себи живот у петак, након видео снимка који је дељен на друштвеним мрежама, а на којем је исмејан током разговора за посао, пише Српскаинфо.
Психолошкиња Слађана Цвјетковић наглашава за Блиц да младе особе не могу да антиципирају будућност као одрасли, да прихвате како ће неке ствари проћи. Они исмевање у друштву доживљавају као одбацивање.

„Нечија људска вредност данас се цени кроз материјално и чим неко није материјално ситуиран, третира се као мање вредна особа. Из тих разлога имамо и ове ситуације када се неко бори за себе, али неко други тај напори жељу исмејава. То може бити окидач за већ постојећа незадовољства, да само потврди да све што радим и чиним нема смисла“, каже она.

Сајбер насиље којем су млади данас изложени је изузетно опасно јер особа није заштићена чак ни у свом дому, који би требало да је сигурно место.

„Преко телефона стално стижу обавештења, поруке и једноставно немаш места где се можеш склонити, да се осећаш сигурно и заштићено. С друге стране, информација се шири брзином светлости, велики број људи бива укључен, а ти немаш никакву контролу да то зауставиш. Одрасли могу себи рећи да ће све то једном проћи, живот иде даље, али младој особи која нема искуства све се то може чинити као крај света. Ми старији имамо мрежу људи са којима смо добри и повезани, од којих тражимо подршку, а млади често не знају ни коме да се обрате, на који начин. Некада се деси и да старији не схвате њихов проблем озбиљно, као ‘пусти то, проћи ће’, из жеље да им покажу како то није важно, а њима је итекако важно“, говори Цвјетковић.

Младима је јако битно да буду прихваћени у друштву, уважени, јер они кроз контакте граде и део свог самопоуздања, али ако су исмејани, одбачени, осећају се неприхваћеним, као да су невредни и као да живот нема смисла, закључује Цвјетковић. М. Д. (22) из Лакташа извршио је самоубиство у петак након што се на друштвеним мрежама појавио снимак у коме је исмејан током разговора за посао. Спорни снимак појавио се на друштвеним мрежама и повезује се са самоубиством двадесетдвогодишњег младића.

Kако преносе медији из региона, полиција је ухапсила радника пумпе који је направио снимак. „Независне“ сазнају да је ухапшени осумњичен за невлашћено снимање.

Ментално здравље је проблем који је веома заступљен, али се о њему недовољно говори.

Национална СОС линија за превенцију самоубиства доступна је 24 сата дневно. Она је део пројекта Министарства здравља и Kлинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“. На располагању је тим едукованих професионалаца из домена менталног здравља, који пружањем подршке и помоћи, саветима и интервенцијом у кризним ситуацијама раде на превенцији самоубиства.

Они којима је неопходна помоћ могу да позову на број 0800/309-309, опција 1.

Према последњем пресеку Републичког завода за статистику, током 2020. године самоубиство је извршило 895 особа.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept