Početna » „Трајало би од 3 до 4 месеца“ ВУЧЕВИЋ О УВОЂЕЊУ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА: Што нам је јача војска, мир је сигурнији

„Трајало би од 3 до 4 месеца“ ВУЧЕВИЋ О УВОЂЕЊУ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА: Што нам је јача војска, мир је сигурнији

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је у Крушевцу да подржава предлог обавезног враћања војног рока "не да би се спремали за рат и да би спремали младиће да иду на нека бојишта и ратишта, него да би гарантовали независност, слободу и мир".

– Што нам је јача војска, мир је сигурнији. Управо супротно од онога ко прича да не треба да улажемо у војску или не треба да јачамо војску и кроз наоружање војне опреме и пре свега људски, кадровски, јер не прича истину и не разуме да јака, снажна војска, добро опремљена, обучена и бројнија, је најбољи гарант очувања мира – рекао је Вучевић.Како каже, то је највећа одвраћајућа сила према свима онима који су злонамерни према нашој држави.

– Док сам био министар одбране, ми смо урадили тај елаборат, односно предлог одлуке о враћању, односно укидању суспензије обавезног служења војног рока, пошто је суспендовано обавезно служење војног рока 2011. и упутили то ка војном кабинету председника Републике и врховном команданту Војске Србије и сад се чека јавна расправа – рекао је српски премијер.

Вучевић је рекао да је ова година идеална да о томе и разговарају, јер Министарство одбране Војске Србије, како је рекао, ако се донесе таква политичка одлука, мора да има један временски оквир да припреме све оно што је неопходно за то.

– Гледао сам истраживања и постоји велика подршка за враћање војног рока. Говоримо о мушкарцима од 20 до 30 година који би служили обавезни војни рок да и подржавају такву одлуку – навео је Вучевић.

Он је истакао да је у питању краће служење војног рока, које би трајало 3 до 4 месеца.

– Што се мене тиче као председника Владе снажно подржавам ту одлуку и не само као председник Владе, него као отац двојице синова. Немам никакав проблем и не желим да наша деца иду у било какав рат и било какво страдање, а желим да је наша држава безбедна, сигурна, као и њени грађани – поручио је Вучевић.

Премијер је додао и да је за то да се као што је обавезна и основна школа, да буде обавезно и средњошколско образовање и рекао да је на ту тему разговарао са министарком просвете Славицом Ђукић Дејановић.

Вучевић се осврнуо и на предлог да се забрани улазак малолетницима у стрељане и оценио да би то била „добра корективна мера“.

Како је рекао, влада ускоро креће у законодавне активности у том смеру.

Вучевић је после обиласка ТТ збора оружја и војне опреме у Крушевцу рекао да би влада можда за месец дана могла да упути прве предлоге закона Народној скупштине, а да ће се и о овоме разговарати и да ће то свакако бити тема.

Вучевић је на питање новинара зашто још нису измењени прописи о раду стрељана, којима би се малолетним особама онемогућио улазак у њих истакао да подржава сваку меру која је превентивна према младима.

– Мислим да би то била добра корективна мера да спречимо могуће злоупотребе и не мислим да је само то питање узроковало, нажалост, огромне трагедије и убиства деце и људи који су нам се десили пре нешто више од годину дана – објаснио је премијер.

Навео је да подржава све рестриктивне мере контакта малолетних лица у неконтролисаним условима са оружјем, па је додао да зато сматра да је обавезно служење војног рока прави пут за младе који желе да науче како се рукује ватреним оружјем, који би то онда учили од официра, подофицира и војника Војске Србије.

Вучевић је подсетио да је на Видовдан некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић изручен Хагу и оценио да „није случајно изабран тај датум“.

– Није питање да ли сте били неко ко подржава или не подржава Слободана Милошевића. Он је био председник Републике Србије, председник Савезне Републике Југославије, а предали смо га као џак кромпира – рекао је Вучевић.

Он је додао да је Србе „неко споља“ убедио да „ваљда треба да се стидимо оних који су бранили државу“ и који су, како је навео, радили у том тренутку како су мислили да је најбоље.

– И немојте да било ко има дилему, није случајно био одабран 28. јун односно Видовдан да се организује предаја – истакао је Вучевић.

Додао је да је Видовдан датум када би колективно требало да застанемо и да добро размислимо шта нам се све дешавало, али и нас очекује у наредном периоду.

КурирYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept