Početna » ТРАЈНА ЗАБРАНА ВОЖЊЕ-ЈЕДАН ОД 12 ЗАХТЕВА РОДИТЕЉА ДЕЦЕ СТРАДАЛЕ НА ПЕШАЧКИМ ПРЕЛАЗИМА

ТРАЈНА ЗАБРАНА ВОЖЊЕ-ЈЕДАН ОД 12 ЗАХТЕВА РОДИТЕЉА ДЕЦЕ СТРАДАЛЕ НА ПЕШАЧКИМ ПРЕЛАЗИМА

Родитељи деце која су настрадала на пешачким прелазима и тротоарима су се ујединили тражећи хитну измену Закона о безбедности саобраћаја и Kривичног законика.

од Паланка данас
0 Коментар

Статистички подаци показују да је просечна казна која се изриче окривљенима за изазивање саобраћајне несреће са смртним исходом – годину дана затвора. Судије су нешто строже када су у питању деца, па је просечна затворска казна – три године, пише Политика.Због тога родитељи траже следеће измене Закона о саобраћају:

– Да опште ограничење у насељеним местима на критичним тачкама, пешачким прелазима и критичним деоницама обавезно мора бити 30 км/х, уместо досадашњих 50 км/х. Сва безбедносно ризична места морају да буду обележена знаком упозорења „Црна тачка“ или знаком „Пешачки прелаз“.

– Да се на пешачким прелазима, где је настрадао макар један пешак, обавезно постављају лежећи полицајци.

– Да се уведе законска обавеза да пешаци и бициклисти приликом кретања коловозном траком у условима када нема тротоара за пешаке и за бициклисте или слично намењене површине, обавезно носе флуоресцентни прслук или флуоресцентне траке. Исто важи и у условима ноћног кретања са смањеном уличном расветом или без јавне расвете, као и приликом смањене видљивости услед временских услова (магла, киша, снег, поледица), како у насељеном месту, тако и ван њега.

– Да опште ограничење на критичним деоницама ауто-путева, обележених видним знаком упозорења „Црна тачка“, буде 100 км/х уместо досадашњих 130 км/х.

– Да се возачи за прекршаје наведене у члану 330, ст. 1 30БС-а, казне и затворском и новчаном казном, а не као до сада алтернативно једном од две санкције.

Такође, родитељи траже следеће измене Kривичног законика:

– Да се за саобраћајне несреће у којима је наступила смрт једне или више особа изриче затворска казна од пет до 15 година, као за убиство.

– У члану 297, ст. 2, уместо садашње казне од две до 12 година затвора – за агресивну вожњу са смртним исходом на пешачком прелазу – да се изриче затворска казна од 30 година без могућности помиловања.

– Да казна за агресивну вожњу са смртним исходом буде од 15 до 30 година затвора.

– Да се уведе казна – трајна забрана управљања моторним возилом.

Да се уместо одредбе која предвиђа да затворска казна коју може да изрекне основни суд буде од једне до осам година, усвоји нова која предвиђа да овај суд може да изрекне казну од пет до 15 година.

– Да сви починиоци тешког кривичног дела у јавном саобраћају са смртним исходом морају да суђење чекају у притвору.

– Да вештаци, за које се докаже да су у два или више наврата погрешно вештачили, кривично одговарају за дело чија ће запрећена казна бити као и за кривично дело које вештаче.

Извор: ПолитикаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept