Početna » ТРАЖЕ ИЗУЗЕЋЕ ИЗ ПРАВИЛНИКА: Педагози и психолози данас са представницима Министарства просвете

ТРАЖЕ ИЗУЗЕЋЕ ИЗ ПРАВИЛНИКА: Педагози и психолози данас са представницима Министарства просвете

Школски психолози и педагози тражиће од представника Министарства просвете да се из члана 5 Правилника о оцењивању ученика искључи део који се односи на психологе и педагоге. Овај захтев они ће изнети на данашњем састанку, на који су их позвале просветне власти како би се отклониле недоумице у вези са новим правилником.

од Паланка данас
0 Коментар

А „недомице“ и праву буру у просветној заједници изазвао је члан 5 Правилника о оцењивању који прописује да већина родитеља једног одељења, уколико није задовољна радом наставника, може против њега поднети жалбу школи, али то исто важи и уколико родитељи нису задовољни радом педагога и психолога.Психолог Бранка Тишма каже нам да се рад стручних служби у школама не може вредновати кроз правилник о оцењивању ђака.

– Нисмо против тога да се наш рад надзире, али не Правилником о оцењивању ученика и не на начин како је то предвиђено – каже нам Бранка Тишма. – Нема никаквог основа да се у Правилник о оцењивању унесе и надзор над стручним службама. Ми ни на који начин не учествујемо у оцењивању ђака, можемо да причамо о начину на који треба да уче, али давање оцена у искључивој је надлежности учитеља и наставника.

Психолози и педагози сматрају да родитељи нису довољно стручни да оцењују њихов рад. Како каже Бранка Тишма, Закон о основама образовања и васпитања предвидео је 12 задатака које стручне службе треба да испуњавају, а родитељи нису стручни да „мере“ колико то стручне службе успешно раде.

Наша саговорница сматра да се процена рада стручних служби може унети у Статут установе или у Правилник о раду педагога и психолога.

А шта очекују од данашњег састанка са просвеним властима?

– Очекујемо да на нас чују и да дођемо до компромиса – каже Тишма.

На састанак ће данас ићи представници Друштва психолога Србије, Педагошког друштва и Актива прихолога и педагога.

Иначе, одмах након што је у јавност испливао спорни Правилник о оцењивању, струковна удружења су га критиковала и примдбе доставила просветном врху. Чланови актива психолога и педагога затражили су повлачење спорног члана и најавили да ће се у супротном обратити Уставном суду како би се проценила законитост овог документа.

За њих је посебно споран „принцип већине“ по коме већина родитеља који нису задовољни радом стручне службе може да се жали, а по коме се стручни сарадник и наставник ставља на стуб срама целог одељења, а потенцијално и Савета родитеља. Чланови Актива указали су да оваквим решењима неповратно затварају врата просвете неким будућим генерацијама младих ентузијаста.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept