ТРИ ШОЉЕ КАФЕ ДНЕВНО ЗА ЗДРАВИЈИ ЖИВОТ

Ново истраживање потврдило је да је кафа добар напитак за здравље, али неке од других навика повезаних са ритуалом испијања кафе нису. 

“Постоје неке здравствене добробити као šто је мањи ризик од смрти због срчаних обољења и можданог удара и мањи ризик од самог развоја болести срца. А, за такве исходе, максималну корист доносе три до четири шоље кафе дневно“, каже Робин Пули са Универзитета “Саутемптон“.

Анализирајући податке из 201 претходне студије о утицају кафе, истраживачи су установили да конзумирање кафе такође умањује ризик од развоја дијабетеса, болести јетре, деменције и чак неких врста канцера.

Једини изузетак је важио за труднице и особе склоне преломима костију. Научници, међутим, истичу да се истраживање односило само на користи кафе, не и свега што иде уз њу.

“Не односи се на шећер, сируп или бисквите, торте и пецива. И ми позивамо људе који већ редовно пију умерене количине кафе (три, четири шоље дневно), да уживају, али да се труде да то чине што је могуће здравије, јер се уобичајене здравствене препоруке и даље односе на те ствари“, наводе аутори студије.

Највећа добробит била је у борби против болести јетре, па истраживачи планирају клиничке тестове о употреби кафе као третмана за цирозу јетре.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/tri-solje-kafe-dnevno-za-zdraviji-zivot/