Početna » ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ: ПРАВА И НОВИНЕ У ЗАКОНУ-Од маја 500.000 за прво дете

ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ: ПРАВА И НОВИНЕ У ЗАКОНУ-Од маја 500.000 за прво дете

од Паланка данас
0 Коментар

Труднице у Србији имају право на новчану накнаду током боловања, како од стране послодавца, тако и од државе, али под одређеним условима. Закон о здравственом осигурању прецизира да труднице имају право на накнаду од 100 одсто месечних примања, али само ако испуне одређене критеријуме.Првих 30 дана трудничког боловања послодавац исплаћује накнаду, док након тога, ако трудница има минимум 12 месеци радног стажа, обавеза прелази на Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО).

Одлазак на трудничко боловање зависи од препоруке изабраног гинеколога, који процењује да ли посао може негативно утицати на ток трудноће. Трудничко боловање траје до отварања породиљског одсуства.

Породиљско одсуство, које не треба мешати са трудничким боловањем, траје до 3 месеца од дана порођаја, а након тога следи одсуство ради неге детета. Укупно, одсуство траје годину дана, односно 2 године за треће и свако наредно дете.

Висина плате током породиљског боловања зависи од радног стажа и просечне зараде остварене у претходних 12 месеци пре отварања боловања. Уколико трудница није остварила зараду током свих 12 месеци, накнада се рачуна на основу минималне зараде за те месеце.

У скорије време, председник Александар Вучић најавио је повећање родитељског додатка за прво и друго дете. Планирано је да се за рођење првог детета издваја 500.000 динара, а за друго 600.000 динара. За треће и четврто дете такође се очекује значајно повећање, али коначни износ још није објављен.

Председник Србије, Александар Вучић, најавио је значајно повећање финансијске подршке родитељима као део нових мера за подстицање наталитета. Од априла или маја ове године, држава ће повећати износ родитељског додатка на 500.000 динара за рођење првог детета.

Ова најава долази у склопу представљања програма „Скок у будућност – Србија Еxпо 2027“, где је председник Вучић истакао потребу за унапређењем демографске слике земље кроз конкретну финансијску подршку родитељима. Поред тога, мајке које роде друго дете добиће 600.000 динара.

„Држава ће од априла или маја ове године за рођење првог детета издвајати 500.000 динара, за друго дете 600.000, а за треће и четврто дете биће још озбиљнија финансијска помоћ“, рекао је Вучић.

Од маја са 371.614 на 500.000 за прво детеPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept