Početna » ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ ЗАТВОРСКУ И НОВЧАНУ КАЗНУ ЗА ОПТУЖЕНОГ ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ ПСА

ТУЖИЛАШТВО ТРАЖИ ЗАТВОРСКУ И НОВЧАНУ КАЗНУ ЗА ОПТУЖЕНОГ ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ ПСА

од Паланка данас
0 Коментар

Основно јавно тужилаштво у Смедереву поднело је оптужни предлог против В.В. (54 године) из Смедерева због постојања опрадане сумње да је извршио кривично дело убијање и мучење животиња у стицају сакривичним делом неовлашћено бављење одређеном делатношћу.Наиме, оптужени је три године уназад, па све до 08.06.2023. године, супротно Закону о добробити животиња, мучио и злостављао псе на тај начин што их је везивао за импровизовану металну справу са оковратницима помоћу које се вршила репродукција на начин којим се псима наносио бол, патња, страх и стрес, што их је ради тренирања и припреме за организовање борби паса везивао на траку за трчање, као и да је псе хранио такозваним „помијама“ без доказа о бактериолошкој исправности нити о чињеници да ли у погледу начина припреме и састава задовољавају потребе које су примерене старости, врсти и раси паса. Такође, оптужени се терети и да псима није обезбеђивао свежу и бактериолошки исправну воду, да животиње није водио код ветеринара, као и да није предузео потребно мере за лечење болесног пса расе питбул код којег су констатоване ране у пределу ушију и ожиљно ткиво.

Оптуженоме се ставља на терет и да се у наведеном периоду, у нерегистрованој одгајивачници која се налазила у доришту његове породичне куће, неовлашћено и за награду бавио делатношћу за чије је обављање према важећим прописима потребна дозвола Управе за ветерину, на тај начин што је репродуковао, одгајао а затим и продавао псе расе питбул и микро питбул.

У току истраге, о чијој раној фази је Основно јавно тужилаштво у Смедереву већ издало саопштење за јавност, осумњиченом је по налогу јавног тужиоца најпре било одређено задржавање а потом и притвор, а у циљу прикупљања свих релевантних доказа извршен је претрес стана и других просторија,  као и увиђај и форензички преглед лица места. Такође, испитано је и више сведока, а по налогу тужилаштва од стране Ветеринарске инспекције је обављено више инспекцијских прегледа, спроведен је клинички преглед паса, а формирана је и  фотодокументација на основу фотографија и објава оптуженог преко друштвених мрежа.

На лицу места, у нерегистрованој одгајивачници је затечено укупно 17 паса, и то 15 паса расе питбул теријер и 2 пса расе микропитбул.

Тужилаштво је оптужним актом предложило да суд оптуженог за извршена кривична дела осуди на једниствену казну затвора и новчану казну, закључује се у саопштењу ОЈТ Смедерево.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept