У АПРИЛУ ПРОБНИ ПОПИС СТАНОВНИШТВА У 51 ГРАДУ И ОПШТИНИ

Пробни попис становништва, станова и домаћинстава биће организован током априла у 51 граду и општини међу којима је и 14 београдских, најавила је помоћница директора за Сектор друштвених статистика Снежана Лакчевић.

„Тај пробни попис, током кога ће постојати и две новине у односу на последњи из 2011. увод је у свеобухватни планиран за 2021“, рекла је Лакчевић за Танјуг и додала да ће тим пробним пописом бити обухваћено око 20.000 домаћинстава и 50.000 људи.

Према њеним речима, током пописа пиркупљаће се информације о становништву – домаћинствима, становима, економским и миграторним питањима, а део њих це се тицати и особа са инвалидитетом.

Попис ће се први пут вршити помоћу електорнског обрасца и лапотова, казала је Лакчевић и додала да се друга новина односи на могућност самопописа преко интерента коју ће имати грађани Београда, Новог Сада и Ниша, првих седам дана априла.

Планирано је да могућност самопописивања искористи 13.000 људи и 5.000 домаћинстава, рекла је она. Грађани би требало да одговоре на сва питања, рекла је она и додала да не морају да се изјасне једина на она о вероисповести и националности.

Пред грађанима биће и питања попут оних ко живи у домаћинству, када је направљена зграда, да ли има лифт, на ком спрату је стан, да ли има водовод, канализацију….

„Миграторни блок подразумева питања – да ли сте се селили, да ли одувек живите ту, да ли сте живели у иностранству, колико дуго, зашто се вратили, да ли имате држављансто Србије, неке друге земље …“, казала је Лакчевић. Према њеним речима, међу питањима су и она о брачном стаутсу, броју живо рођене деце, школској спреми…

„Сет економских обележја подразумева питања – да ли радите, да ли сте били спречени да радите, из ког разлога, да ли сте незапослени, пензионер, где вам је фирма …“, рекла је и најавила сет питања за особе са инвалидитетом, а који није обавезан. По њеним речима, та питања су уведена јер не постоји јединствен регистар особа са инвалидитетом, и како би се створио основ за реализацију и праћење стратеских циљева за побољшање њиховог положаја. Појектована цена пробног пописа је 280.000 евра, а средства су обезбеђена из ИПА фондова. Спроводиће га 85 пописивача.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-aprilu-probni-popis-stanovnistva-u-51-gradu-i-opstini/