У ДОБА КОРОНЕ ЗА ЧЕТВРТИНУ МАЊЕ ОТКРИВЕНИХ КАНЦЕРА ПЛУЋА

Током епидемије ковид-19 број новодијагностикованих од рака плућа мањи је за 25 одсто. Процене показују да је у Србији током 2020. године, број новодијагностикованих пацијената од карцинома плућа био мањи за 25 одсто у односу на 2019. годину. То значи да више од 1.000 људи није дијагностиковано због пандемије изазване ковид-19.

С оваквим подацима дочекујемо овогодишњи Светски дан борбе против рака, који се сваке године обележава 4. фебруара, под покровитељством Међународног удружења за контролу рака из Женеве. Од карцинома плућа годишње у Србији оболи више од 6.000, а умре 4.600 особа. У просеку, код 16 особа дневно се дијагностикује ова врста рака, док на жалост свакодневно 13 наших грађана изгуби битку са овом тешком болешћу.

Актуелна епидемија ковид-19 у Србији доживљава кулминацију, па је сва пажња оправдано пребачена на пацијенте заражене коронавирусом. И поред тога што је перцепција здравствених институција промењена, проблем осталих пацијената не би требало да падне у сенку. Особе које имају неко малигно обољење свакако су у повећаном ризику од ковид– 19 инфекције, а поготово они који имају карцином плућа, најчешћи и најсмртоноснији малигнитет како у свету, тако и у нашој земљи. Србија заузима неславно друго место у Европи по смртности од карцинома плућа, док број оболелих расте сваке године.

У Србији су донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, који ће у наредном периоду значајно смањити оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора.На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година.Мамографски прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на две године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене узраста од 25 до 64 године, које се позивају на превентивни гинеколошки преглед и Пап тест једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 година, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-doba-korone-za-cetvrtinu-manje-otkrivenih-kancera-pluca/