Početna » У ЕВРОПУ стигло 180.000 тона САХАРСКОГ ПЕСКА Ваздух у Србији загађен, НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ дужи боравак напољу

У ЕВРОПУ стигло 180.000 тона САХАРСКОГ ПЕСКА Ваздух у Србији загађен, НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ дужи боравак напољу

Сахарски песак не допушта зрацима да стигну до површине – због тога нисмо видели сунце, иако је најављиван сунчани дан, каже Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље.

од Паланка данас
0 Коментар

Ваздух у Београду је загађен, па се не препоручује дужи боравак напољу. Уколико падне киша, као што прогнозирају метеоролози, песак ће из ваздуха пасти на тло.

Јак и топао ветар донео је из Африке сахарски песак, загађујућу материју природног порекла, каже за РТС Андреј Шоштић из Градског завода за јавно здравље.Према прогнозама метеоролога, тај песак је стигао чак до Швајцарске и у Европу донео око 180.000 тона песка, рекао је за РТС Шоштарић .

Објашњава да је потребно пратити присуство песка у ваздух, јер је доказано да има негативан утицај на здравље, објашњава Шоштарић.

Био је најављен сунчан дан. Немамо класичне кишне облаке, већ заправо видимо да нема сунца – управо због тога што сахарски песак не допушта зрацима сунца да допру до површине, наводи саговорник из Градског завода за јавно здравље.

Шоштарић препоручује да се смањи боравак напољу колико је то могуће и да се прати концентрација загађујућих материја на доступним интернет страницама. Уз то, потребно је избегавати физичку активност на отвореном, докле год је пресак присутан у ваздуху.

Сахарски песак може се приметити на крововима аутомобила и прозора.

Вечерас је најављена киша, уколико се та прогноза и обистини, песак ће се из атмосфере пренети на тло, каже Шоштарић.

Подсећамо, према прогнози Марка Чубрила, у уторак се могу очекивати пљускови праћени грмљавином, уз температуру нижу за отприлике 10 степени.

Дневник/РТСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept