У ХРАМОВИМА У РЕГИОНУ ОДРЖАНЕ ПОНОЋНЕ И ЈУТАРЊЕ ЛИТУРГИЈЕ

У павославним храмовма широм региона јутрос су одржане божићне литургије, поводом обележавања једног од два највећа хришћанска празника, рођења Исуса Христа, Божића, који Српска православна црква обележава по Јулијанском календару.

Ове године обележавање Божића се одвија у специфичним условима због пандемије корона вируса, а верници су пожани да поштују епидемиолошке мере и да празник обележе у својим домовима.

Читана је Божићна посланица Синода СПЦ и свих архијереја.

Нека овај Божић свима у земљи и расејању у домове унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота и подари покајање и спремност на праштање, порука је у Посланици Синода Српске православне цркве и свих архијереја.

Речи утехе Синода и архијереја упућене су свим невољницима којима је учињена било каква неправда, али и свима онима који су у овим тешким данима услед последица опаке болести остали без својих милих и драгих.

Упућен је позив грађанима да у овим данима великих искушења захвале лекарима и медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота.

Та љубав и жртва обавезују да у овим тешким данима за свеколики људски род очувамо своје здравље и свој живот, као и да чувамо друге на начин како се то препоручује, поручено је у Посланици.

Божић је, иначе, породични празник на који се не иде у посете, са изузетком положајника који долази у кућу слављеника и први честита Божић.

Прошле ноћи у свим већим храмовима одржане су поноћне литургије, којима је током јучерашњег дана претходило традиционално паљење Бадњака.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-hramovima-u-regionu-odrzane-ponocne-i-jutarnje-liturgije/