Početna » У ЈУЛУ СЛАВИМО 2 ВЕЛИKА ПРАЗНИKА! Обележени су ЦРВЕНИМ СЛОВОМ у црквеном календару и многима су KРСНЕ СЛАВЕ!

У ЈУЛУ СЛАВИМО 2 ВЕЛИKА ПРАЗНИKА! Обележени су ЦРВЕНИМ СЛОВОМ у црквеном календару и многима су KРСНЕ СЛАВЕ!

Оба празника имају фиксне датуме

од Паланка данас
0 Коментар

С обзиром на то да је већ сутра последњи дан јуна, све занима црквени календар за јул 2023. године.

Црквени календар за јул 2023. године са свим датумима је важан за све православне вернике. Током следећег месеца се прослављају 2 велика празника која су у црквеном календару обележени сцрвеним словом.То су Ивањдан 7. јула и Петровдан 12. јула.

Рођење Светог Јована Претече – Ивањадан

Ивањдан, празник рођења светог Јована Kрститеља, један од три велика празника посвећена светитељу за чије се име везује крштење Исуса Христа на реци Јордану и почетак хришћанске проповеди. Увек се прославља 7. јула. Честа је слава православних хришћанских породица у Србији, а за празник су везани и многобројни народни обичаји.

На Ивањдан се бере лековито биље, а од ивањског цвећа плету се ивањски венци који се стављају на улаз у православне домове и симбол су бесконачности вере.

Свети Апостоли Петар и Павле – Петровдан

Овај празник посвећен је светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост који почиње првог понедељка после Духовске седмице.

За Петровдан се у народу, везују многа веровања и обичаји. Празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишући некадашње прогоне хришћана.

На тај начин, призива се добро здравље стоке и благостање у домаћинству.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept