У КОВИД ОДЕЉЕЊУ ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“ ТРЕНУТНО СМЕШТЕНО 68 ПАЦИЈЕНАТА

Гостујући на паланачкој локалној телевизији др Никола Ристић, вд директор ОБ „Стефан Високи“ је рекао да на Ковид одељењу ове паланачке здравствене установе , тренутно има 68 пацијената заражених коронавирусом, који су са тежом клиничком сликом, од тог броја два пацијента су на респиратору, иначе болница, у овом тренутку,  располаже са седам респиратора.  Старосна структура пацијената је шаролика тако да нема правила. Шест пацијената је старости од 20 до 30 година док су остали пацијенти старости од 40 до 80 година.

Тренутно је у ОБ „Стефан Високи“ из Велике Плане  хоспитализовано 20 пацијената  из Смедеревске Паланке 33,  док из Београда има 15 пацијената. Паланачка болница, заједно са болницама из Смедерева и Пожаревца служи као резерва за слање пацијената из Београда у случају да се тамо попуне сви капацитети. Како каже др Ристић капацитети ковид одељења је за сада 107 постеља а у случају потребе може се и проширити.

Коментаришући повећан број заражених у последњим извештајима ЗЗЈЗ Пожаревац, др Ристић је рекао да је у питању био застој у анализама у лабораторији „Ватрено око“, која није могла да уради анализе благовремено, па су се резултати нагомилали и отуд тај већи број позитивних у једном извештају, тако да је сада тај застој отклоњен и анализе стижу много брже.

Што се тиче процедуре за преглед пацијената на Инфективном одељењу, др Ристић је нагласио, да сви пацијенти који дођу буду прегледани, иако се по некад створе гужве па је потребно сачекати. У зависности од клиничке слике пацијенти се са терапијом шаљу на кућно лечење или задржавају на болничко, уколико је присутна пнеумонија (упала плућа). На Инфективном одељењу ради по три лекара у две смене а јуче је било чак 82 прегледа од чега су само два имала потребу за хоспитализацијом.

Од здравствених радника је тренутно у ОБ „Стефан Високи“ короном заражено четири радника два лекара и две сестре. Опреме и лекова има довољно, по речима др Ристића. Једино што тренутно ндостаје је мобилни рендген апарат, али из министарства има обећања да ће овај уређај добити паланачка болница међу првима.

Што се других одељења тиче, труде се да се све оно што се радило пре ради и даље. Примају се дневне болнице, пацијенти на дијализи, педијатрија, хирургија и друга одељења функционишу нормално, уз све мере превенције и заштите.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-kovid-odeljenju-ob-stefan-visoki-trenutno-smesteno-68-pacijenata/

3 comments

  • Ja on 22/07/2020 at 18:58

  PA ovi u cvijiceva imali su smrtni slucaju od vurusa zar ostali ukucani nisu u karatin setaju bez maske ovi c’è da zarazen sve……

  • Прока Проналазач on 22/07/2020 at 15:58

  Мерхаба Учитељу носи и ти маску.

  • Učitelj on 21/07/2020 at 13:14

  Konačno urodile plodom kritike građana Palanke, ovde na portalu, da se iznesu informacije o epidemiološkoj situaciji u gradu! Samo da ovo postane praksa!
  Građani, nosite maske i držite distancu! I što manje okupljanja i druženja! Biće vremena za druženja, samo da prođe ovo zlo! Čuvajmo se….

Komentari su onemogućeni.