У ЛОЗОВИКУ ОБЕЛЕЖЕНО 60 ГОДИНА ОД ИСТОРИЈСКОГ ЛЕТА ГАГАРИНА У СВЕМИР

У Лозовику је 12. априла обележено 60 година од када је Јуриј Гагарин полетео у свемир. У то име посађено је дрво пријатељства између Руса и Срба и положен је венац на гроб Радомира Марковића Профе, првог југословенског магистра космичке географије, захваљујући коме данас стоји авион у центру Лозовика.

Профа је био први југословенски магистар космичке географије и човек због кога су већ од 1962.године у Лозовик и нашу земљу долазили прослављени космонаути. Посетио је Звездани град у Калуги, добио је диплому ,,Јуриј Гагарин“ коју додељује Међународна ваздухопловна федерација у Паризу, а коју је добило само још пет исраживача космоса.

Месна заједница Лозовик је израдила Профину бисту која ће бити постављена испред школе у којој постоји ,,Профин кутак“.  Са пријатељима из Русије посађено је дрво пријатељства наша два народа и положени су венци и цвеће на Профин гроб. Слава овог човека је бескрајна, баш као што је бескрајан и космос коме је посветио свој живот.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-lozoviku-obelezeno-60-godina-od-istorijskog-leta-u-svemir-gagarina/