У НАРЕДНОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ ЧЕТИРИ РАСПУСТА ЗА ЂАКЕ

Нова школска година за основце и средњошколце у Србији почеће у понедељак, 3. септембра.  

Ђаци у Војводини имаће три распуста, док ће њихови вршњаци у осталом делу Србије имати четири.

Календаром образовно-васпитног рада за основне школе, Министарства просвете предвиђено је да прво полугодиште почне 3. септембра 2018. године, а завршава се у четвртак, 31. јануара 2019. године.

Друго полугодиште почеће у понедељак, 18. фебруара 2019. године, а завршити у петак, 31. маја за ученике осмог разреда, односно у петак, 14. јуна за ученике од првог до седмог разреда.

У току школске године ученици у Србији ће имати јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст, док је у АП Војводина изостављен јесењи распуст.

На прву кратку паузу – јесењи распуст, ученици ће већ у новембру, а предвиђено је да траје четири дана од 9. до 12. новембра.

Зимски распуст за ученике у Војводини, према образовно-васпитном календару који доноси Покрајински секретаријат за образовање, почиње 24. децембра, а завршава се 14. јануара 2019. године.

За ученике у остатку Србије распуст је подељен у два дела. Први део почиње у четвртак, 3. јануара, а завршава се у уторак, 8. јануара 2019. године. За ученике ће нерадни бити и 1. и 2. јануар због Нове године.

Други део зимског распуста почиње у петак, 1. фебруара, а завршава се у четвртак, 14. фебруара 2019. године. На зимски распуст се наслања и Дан државности, те ће тако друго полугодишште почети 18. фебруара.

Пролећни распуст за ученике у Војводини почиње од петка, 19. априла и траје до четвртка, 2. маја. За ученике у остатку Србије пролећни распуст почиње у уторак, 30. априла а завршава се у петак, 3. маја.

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17.јуна, и завршава се у петак, 30. августа.

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит у петак, 12. априла и у суботу, 13. априла, а завршни испит полагаће у понедељак, уторак и среду 17, 18. и 19. јуна.

Ученици и запослени у школи имају право да не похадају наставу, односно да не раде: православци – на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице – на први дан Курбанског и Рамазанског бајрама, припадници јеврејске заједнице – на први дан Јом Кипура.

За припаднике верских заједница које обележавају верске празнике по Грегоријанском, односно Јулијанском календару нерадни је први дан Божића, као и ускршњи празници, почев од Великог петка, закључно са другим даном Ускрса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-narednoj-skolskoj-godini-cetiri-raspusta-za-djake/