У НЕДЕЉУ БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“ И ДОМОВИМА ЗДРАВЉА У ПАЛАНЦИ И ПЛАНИ КАО И ШИРОМ СРБИЈЕ

У недељу, 23. септембра, од 9.00 до 16.00 сви грађани Србије, и они који из било којег разлога немају здравствено осигурање, моћи ће да у клиничко-болничким центрима и општим болницама широм земље ураде тумор маркере јајника и простате, провере притисак и крвну слику и ураде ЕКГ.

У ОБ „Стефан Високи“ грађани ће моћи да обаве све ове прегледе, док ће у Дому здравља Смедеревска Паланка и Велика Плана моћи да провере притисак и крвну слику и ураде ЕКГ.

Велику подршку и значајно интересовање грађана за овом акцијом Министарства здравља потврђује податак да је у девет дана акције прегледано више од 170.000 грађана Србије, односно близу 20.000 грађана сваке последње недеље у месецу.

Сви превентивни прегледи које Министарство здравља буде организовало до краја 2018. године биће део кампање „Рак је излечив“.

Акција бесплатних превентивних прегледа и у новој сезони, како најављују из Министарства здравља, организоваће се викендом, једном месечно. Списак прегледа ће се мењати, а правиће се тако да њиме може да се обухвати највећи део становништва. Недовољна брига о здрављу, повезана и с недостатком времена да се оде код лекара, као и чињеница да се на многе прегледе дуже чека, доводе до тога да се умире и од болести које су, да су откривене, могле бити излечене или бар залечене. То највише важи за кардиоваскуларне болести, од чијих компликација годишње умре више од 57.000 људи.

И малигни тумори од којих годишње оболи око 37.000 становника, у великом проценту излечиви су кад се рано открију.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-nedelju-besplatni-preventivni-pregledi-u-ob-stefan-visoki-i-domovima-zdravlja-u-palanci-i-plani-kao-i-sirom-srbije/