У НЕДЕЉУ ПРЕЛАЗИМО НА ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА-КАЗАЉКЕ ЗА САТ УНАЗАД

У ноћи суботе на недељу, тачније 31. октобра у три сата иза поноћи престаје летње и почиње зимско рачунање времена. Тада ћемо казаљке у тачно 3 сата померити 60 минута уназад – на 2 сата. Пракса је да се сат помера сваког последњег викенда у октобру чиме се са летњег прелази на зимско рачунање времена.

Враћањем на зимско рачунање времена сунце ће раније излазити, али и залазити, па ће дани имати мање светла у поподневним сатима. У ноћи када се враћају казаљке људи ће, пак, моћи спавати један сат дуже.

Увођење тзв. летњег рачунања времена изворно је предложено ради штедње енергије као „Даyлигхт Савинг Тиме“ (ДСТ). Први је 1784. године предложио Бенџамин Франклин у једном есеју који је послао уредницима једног париског листа. Прелазак је први пут службено проведен у дело у Kанади 1908. године, а потом су га следиле остале земље.

Померање казаљки са летњег на зимско рачунање убрзо би могло бити прошлост, с обзиром да је Европски парламент још у марту 2019. године изгласао укидање правила до краја 2021. године. Међутим, одлука још увек није на снази због тога што земље Европске уније нису одредиле да ли ће се примењивати летње или зимско рачунање времена.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-nedelju-prelazimo-na-zimsko-racunanje-vremena-kazaljke-za-sat-unazad/