Početna » У НОВЕМБРУ ШЕСТ ЗЕЛЕНИХ ОАЗА СА ТРИДЕСЕТ ПУЊАЧА ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ АУТОМОБИЛЕ НА СРПСКИМ АУТО-ПУТЕВИМА

У НОВЕМБРУ ШЕСТ ЗЕЛЕНИХ ОАЗА СА ТРИДЕСЕТ ПУЊАЧА ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ АУТОМОБИЛЕ НА СРПСКИМ АУТО-ПУТЕВИМА

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ЈП “Путеви Србије” спровели су тендер за постављање 16 зелених оаза на којима је могуће поставити најмање пет, а највише двадесет пуњача за електричне аутомобиле.

Ове зелене оазе имаће, осим пуњача најмање снаге 150 киловата, соларне панеле, тоалете, продавницу, кафић и дечије игралиште. Оне се налазе на постојећим одмориштима на ауто-путевима.

До краја новембра ове године биће постављено шест зелених оаза са тридесет пуњача а потом, наредних пет месеци по две оазе сваког месеца. Тако ћемо до маја наредне године имати нових 80 пуњача за елетричне аутомобиле. Зависно од броја аутомобила на електрични погон и захтева тржишта на свакој зеленој оази могуће је да буде постављено највише 20 пуњача по месту што значи да ћемо на овим зеленим оазама имати 320 нових пуњача када систем буде у пуној функцији. Пуњачи које постављамо у овим зеленим оазама производе се у Србији.

Министарство на чијем сам челу наручило је студију за постављање соларних панела дуж постојеће мреже ауто-путева у Србији која је основа за расписивање међународног тендера. На постојећих хиљаду километара ауто-путева могуће је поставити око две хиљаде километара соларних панела. Ови панели, у насељеним местима, биће истовремено панели за заштиту од буке. Производићемо струју на ауто-путевима! Поред пуњача за електрична возила на српским ауто-путевима, на улазу у Србију из Мађарске, Бугарске, Северне Македоније и Хрватске, омогућићемо пуњење водоником пре свега камионима који све више користе водоник за погон.

Током наредних месеци у Скупштину Србије биће упућен Закон о инфраструктури за алтернативна горива чији је нацрт већ урађен.

Србија ће имати најбољу инфраструктуру за алтернативна горива на путевима у овом делу Европе!You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept