У ПАЛАНЦИ ОСНОВАНА ЕТНО ГРУПУ „ИВИЗ“ (ВИДЕО)

Етно група ,,Ивиз“ настала је из тежње њених чланова да се очувају традиционални напеви и песме старе Србије и региона, као и духовних песама из народа, уз употребу инструмената из тог времена.

Чланови су се спонтано окупили, радећи већ претходно дужи низ година на таквој врсти музике појединачно или у другим саставима, почев од дуета сестара Јелене и Наташе Миљевић, кавал, гитара и вокал, а затим су се придружили и Саша Дојчиновић на кавалу и Бојан Антић на ударачима и другим традиционалним инструментима, вођени истом тежњом. Сви чланови групе су академски образовани у различитим областима.

Састав постоји неколико месеци, на Светог Саву се уобличио коначно и назив – Ивиз, који означава игру виле и змаја и асоцира на нашу стару народну књижевност. Имену је кумовао Саша Дојчиновић, кавалџија. Ивиз је у овом саставу први пут јавно наступио на сабрању братства Константин на Светог Саву у Народном музеју. Први самостални концерт планиран је за Васкрс, а до тада ће група повремено наступати као гост са појединим нумерама у гостовањима и по позиву.

Н. Миљевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-palanci-osnovana-etno-grupu-iviz-video/