У ПОНЕДЕЉАК 71.817 ОСНОВАЦА ПОЧИЊЕ ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

У понедељак 18. јуна и наредна два дана, 71.817 ученика основних школа у Србији полагаће тестове за малу матуру, од којих ће зависити упис у жељење средње школе. 

Ученици ће 18,19. и 20. јуна решавати задатке из српског језика, математике и комбинованог теста који садржи питања из пет предмета – физике, хемије, географије, биологије и историје.

На тестовима основци могу да остваре 40 бодова – из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, док ће успех из школе носити највише 60 бодова. Како је речено агенцији Бета у Министарство просвете, науке и технолошког развоја тестови за полагање завршног испита ће бити припремљени, штампани, чувани и дистрибуирани по процедури која „осигурава безбедност и тајност података, са тачно утврђеним одговорностима за сваку од наведених фаза“.

Ђаке ће током полагања контролисати наставници и супервизори из других школа, према распореду окружних комисија.

Медјутим, ове године је новина то што ће у узорку појединих школа, полагање надзирати наставници из школе из које су и ученици.

„На основу резултата праћења спровођења завршног испита у школама из овог узорка, биће донете одлуке о промени начина дежурства за наредну годину“, рекли су у Министарству и нагласили да сваке године раде на усавршавању процедура које омогућавају да процес тестирања буде објективан, како би „селекциона функција завршног испита била правична, а његови резултати показали објективну процену стања и напретка образовања у Србији“.

Дешифровање тестова заказано је за 20. јун, а коначни резултати ће бити објављени 28. јуна.

Упис ученика у средње школе је 9. и 10. јула.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-ponedeljak-71-817-osnovaca-pocinje-polaganje-male-mature/