У ПОНОЋ ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА

У поноћ почиње изборна тишина и престаје кампања председничких кандидата за предстојеће изборе. Медијски стручњаци и даље имају различите ставове колико су и да ли су те последње поруке у кампањи кључне. У трци за председника државе је 11 кандидата, а бирачка места у Србији биће отворена у недељу, 2. априла од седам до 20 сати.

Предизборна тишина почиње вечерас у поноћ и трајаће све до затварања бирачких места 2. априла у 20 часова. За време предизборне тишине забрањени су изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. На сам дан гласања од 7 до 20 сати дозвољено је објављивање извештаја о томе где су кандидати гласали  али не и њихових изјава. Током предизборне тишине дозвољено је и емитовање информација о одзиву бирача и спотова надлежних републичких органа  којима се грађани упућују када и како могу да гласају. Током предизборне тишине, на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала. Уколико се та одредба на поштује, бирачки одбор се распушта , а гласање понавља. За кршење  одредбе  прописана је и казна од 100 до 600.000 динара.

На изборима за председника Србије гласаће се на 49 бирачких места на територији општине Паланка. 

Грађани Паланке, интерно расељена лица, као и лица која стичу пунолетство до 2. априла 2017. године, могли су да изврше увид у бирачки списак и траже захтевом упис, брисање, измену, исправку или допуну бирачког списка, уз прилагање доказа, све до закључења бирачког списка – 17. марта. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-ponoc-pocinje-izborna-tisina/