У ПОРАСТУ ОГЛАСИ ЗА ПОСАО КОЈИ НУДЕ МОГУЋНОСТ РАДА ОД КУЋЕ

Рад од куће до скоро је био „резервисан“ само за одређене стриктно профилисане стручњаке, али време пандемије коронавируса утицало је на велики број послодаваца и компанија да се одлуче на то да својим запосленима понуде и ову могућност и начин рада.

У Националној служби за запошљавање (НСЗ) и сајту Инфостуд кажу да су у порасту огласи за посао који имају могућност рада од куце, и да је значајан број послодаваца своје послове организовао тако посебно, компаније из IT сектора.

Према истраживању које је Инфостуд спровео крајем маја о утицају пандемије на тржиште рада, дошло се до податка да као позитивне стране пословања по изласку из ванредног стања 40 одсто компанија види да је рад од куце изводљив и користан за добар део предузећа, а 23 одсто је истакло да је озбиљније ушло у дигитализацију својих процеса. Такође, чак 60 одсто компанија омогуцило је бар делу својих запослених да ради од куће, а исти толики проценат не види пад у продуктивности услед тога.

Нешто више од 30 одсто компанија рекло је да планира да омогући својим запосленима да раде од куце и након завршетка опасности од епидемије, док скоро 40 процената истиче да це се вратити нормалним пословним процесима и раду из канцеларије.

Када је реч о областима које највише оглашавају послове које је могуће радити и од куће у питању су претежно IT компаније, потом Call centri (корисничка подршка), а са друге стране ту су и огласи за наставу за стране језике.

На сајту poslovi.infostud.com последњих месеци таквих огласа је све више, наводе у Infostudu .

На сајту Infostud кажу да је имајући у виду трендове на њиховом сајту, тржиште рада полако враћа у нормалу, што се може видети по броју огласа за посао. На том сајту сада имају више од 2.000 активних огласа.

Тај број је по изласку из ванредног стања достизао и 3.500 али треба имати у виду да је сада летњи период и да су у току годишњи одмори и да су процеси селекције и регрутације одложени за септембар, истичу.

Током јуна су, кажу, забележили рекордан број конкурисања на огласе за посао.

Области као што су туризам и угоститељство су највише били погођени током овог периода, а сезонски послови који се односе на угоститељство и рад у иностранству на приморју ове године не постоје и што је у многоме допринело паду броја пословних могућности.

Што се тиче стања на тржишту рада највећа понуда, али и највећа потражња влада у области трговине, односно продаје.

Што се тиче рада од куће у Националној служби за запошљавање наводе да послодавци у обрасцу, који подносе тој служби нису у обавези да наведу да ли се рад обавља од куће или у просторијама послодавца.

„У сваком случају, имајући у виду актуелну кризу изазвану вирусом Корона, у континуираној комуникацији са послодавцима, односно компанијама уочавамо да је знатан број своје послове организовао као рад од куће, посебно, компаније из IT сектора“, кажу у НСЗ за Танјуг.

У складу са Законом о раду, прописано је да радни однос може да се заснује за обављање послова ван просторија послодавца, који обухвата и рад од куће.

Елементи уговора о раду прописани су овим законом и по том основу основна зарада запосленог не може бити утврђена у мањем износу од основне зараде запосленог који ради на истим пословима у просторијама послодавца.

Кандидат за запослење са послодавцем договара и остале модалитете и услове рада, у смислу тога да ли се посао односи на рад од куце или на рад у просторијама послодавца, а који це потенцијално бити регулисани уговором о раду или осталим интерним актима послодавца, објашњавају у НСЗ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-porastu-oglasi-za-posao-koji-nude-mogucnost-rada-od-kuce/