Početna » У ПОСЛЕДЊИХ 30 ГОДИНА НА ПУТЕВИМА СРБИЈЕ СТРАДАЛО ВИШЕ ОД 40.000 ЉУДИ

У ПОСЛЕДЊИХ 30 ГОДИНА НА ПУТЕВИМА СРБИЈЕ СТРАДАЛО ВИШЕ ОД 40.000 ЉУДИ

Прошле године је на путевима Србије у саобраћајним незгодама страдало 552 особе, од којих је 114 младих, а у последњих 30 година 40.000 људи је умрло као последица неодговорне вожње, што Агенција за безбедност саобраћаја оцењује да је то читав град величине Јагодине који је нестао, речено је данас на трибини о безбедности саобраћаја.

од Паланка данас
0 Коментар

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да је Агенција у оквиру својих активности разговарала са младима о њиховом безбедном учествовању у саобраћају јер је повећан број младих који су страдали у саобраћају претходне године.„Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Студентским центром и организацијама наставља да спроводи низ превентивних активности у циљу промоције безбедног понашања у саобраћају“, рекао је Стаматовић за Танјуг и оценио да неискуство при управљању возилима у комбинацији са жељом за доказивањем доводе до незгода.

На трибини је говорио и представник „Удружење параплегичара Мачванског округа Шабац“ Славиша Савић, који је добио трајни инвалидитет у саобраћајној несрећи када је имао 18 година, а који је поделио своју личну причу.

„Данас сам овде да младима кроз сопствену причу о саобраћајној незгоди покажем колико озбиљних последница доноси неодговорно понашање у саобраћају“, изјавио је Савић који је пре 29 година у несрећи повредио кичмену мождину, због тога што је, рекао је он, имао „жељу за доказивањем без потребе“.

„Нажалост по мом сопственом примеру се надам се да ће ови млади људи извући поуку да поштују саобраћајне прописе како би сачували сопствене и животе других“, додао је Савић.

Директор Студентског центра Београд Горан Минић рекао је како је ово једна од првих трибина које организују за студенте овим поводом, заједно са Агенцијом за безбедност у саобраћају.

„Као установа, наша главна делатност није да се бавимо васпитно образовним радом, али кроз овакве акције желимо да подигнемо свест код студената колико је важно бити одговоран у саобраћају“ рекао је Минић.

Студенти су се одазвали у великом броју, стога Минић оцењује како се нада се ће данашња трибина допринети да у будућности, студенти доносе боље одлуке у саобраћају.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, у саобраћају највише страдају млади од 15 до 30 година.

АБС оцењује да четири основна фактора доводе до несрећа у саобраћају, а то су прекорачење брзине, злоупотреба алкохола, некоришћење сигурносног појаса као и коришћење мобилних телефона током вожње.

Извор: Танјуг

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept