Početna » У РЕГИСТАР “НЕ ЗОВИ”, УПИСАЛО СЕ 5.697 ГРАЂАНА: Ставили вето на позиве трговаца

У РЕГИСТАР „НЕ ЗОВИ“, УПИСАЛО СЕ 5.697 ГРАЂАНА: Ставили вето на позиве трговаца

У РЕГИСТАР "Не зови" се од 5. јануара, када је почео да ради, уписало 5.697 грађана. Они су на тај начин исказали да не желе да примају промотивне СМС и ММС поруке или телефонске позиве трговаца.

од Паланка данас
0 Коментар

Како наводе у Регулаторном телу за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ, у коме се регистар води, међу пријављеним грађанима, више од половине њих, прецизније 2.918 или 51,22 одсто, корисници су Телекома. Други оператер по броју уписаних је Јетел са 1.611 или 28,28 одсто, трећи А1 са 878 или 15,41 одсто корисника, а осталих 290 или 5,09 одсто су корисници других оператера.Регистар је формиран у складу са Законом о заштити потрошача а сви оператери мобилне и фиксне телефоније су обавезни да својим корисницима омогуће да се упишу у регистар и да не добијају позиве трговаца путем телефона и СМС или ММС порука у сврху продаје производа или услуга. Упис у регистар „Не зови“, како се наводи на сајту Министарства унутрашње и спољне трговине, може да затражи само корисник телефонског броја, а захтев се може поднети преко апликације, електронским путем или подношењем захтева у пословним просторијама оператора.

– Потрошачи који подносе захтев оператору ради уписа телефонског броја у регистар, први пут не достављају своје личне податке, јер они већ постоје у бази оператора и прибављени су при закључењу уговора – наводе у ресорном министарству.

Формирање регистра „Не зови“ обавезује трговце да, пре него позову било који број, провере да ли се он налази на листи оних који не желе да примају позиве у којима се нуде роба или услуге.Прописане су и новчане казне за оне трговце који позивају грађане чији су бројеви уписани у регистар и оне се крећу од 50.000 динара за правна лица, 8.000 динара за одговорна лица у правном лицу, а за предузетника 30.000 динара.

На сајту Министарства унутрашње и спољне трговине може се преузети образац захтева за упис или испис из регистра Не зови.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept