У ШКОЛАМА БЕЗ ПРОБИ ХОРА И ПРИРЕДБИ, НА ФИЗИЧКОМ БЕЗ КОЛЕКТИВНИХ СПОРТОВА

Биће обустављене све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола, што би значило да се на часовима музичког не пева, нема проба школског хора, на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове треба проверити услове у салама.

 У учионицама ће боравити највише 15 ђака, сваки ће седети сам у клупи, а биће обустављене све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола, што би значило да се на часовима музичког не пева, нема проба школског хора, на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове треба проверити услове у салама.То се наводи у Упутству о мерама заштите здравља ученика и запослених, за основне и средње школе.

Да ли ће ваша деца од 1. септембра у клупе или ћете изабрати онлајн школу?

У том упутсву, наводи се да ће се спроводити едукација о начинима и значају превенције КОВИД-19 у школској средини и то тако што ће пре почетка школске године бити организована Вебинар едукација школског особља о начинима и значају превенције КОВИД-19 у школској средини.

Такође, први дан школске године биће посвећен предавањима и дискусијама о начинима и значају превенције КОВИД-19 у школској средини, а едукативни материјали и видео филмови о начинима и значају превенције корона вируса биће постављени на сајт школе и на видљивим местима у просторијама школе.

Када је реч о мерама смањења ризика уноса корона вируса у школску средину, ученици наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу, а исто треба да учини и наставно и ненаставно школско особље.

Упутство прописује одржавање физичке дистанце са другим особама у школи од најмање 1,5 метара, док у учионицама треба да борави највише 15 ученика са обезбеђеним четири метра квадратна по детету и по једно дете у свакој клупи.

Потребно је едуковати ученике, наставнике, школско особље о значају одржавања физичке дистанце за спречавање ширења инфекције – пред почетак/на почетку школске године, час одељенског старешине искористити за едукацију ученика, као и одређене часове физичког и здравственог васпитања. Поставити видна обавештења/постере о одржавању физичке дистанце.

Препоручује се да ученици не мењају учионице односно да се настава за један разред одвија у истој учионици.

“Потпуно обуставити све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола (певање, викање, спорт, навијање), што би значило да се на часовима музичког не пева, нема проба школског хора, на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и сл)”, наводи се у упутству.

Наставу физичког васпитања треба организовати на отвореном када год је то могуће и реализацију наставног програма тако да се избегне блиски контакт односно одржи физичка дистанца од најмање два метра у свим правцима.

Уколико се часови организују у сали за физичко обезбедити наставни програм који ће омогућити одржавање физичке дистанце. Уколико сала има два улаза искористити их за поделу ученика у групе у циљу смањења гужве. Пре и после сваког часа неопходно је дезинфиковати заједничке предмете (справе, лопте и сл.), очистити/опрати салу и проветрити је.

Наставници би требало да саветују ученике да не стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред, а уколико је могуће, организовати наставу са мањим бројем ученика.

У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве.

Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.

Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малих и великог одмора. Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) кад год то временске прилике дозвољавају.

Организовати коришћење тоалета тако да у тоалет улази онолико деце колико кабина има, а да се испред тоалета чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

Не спроводити прославе у објекту (приредбе), као ни организоване групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излете.

Када је реч о ношењу маски, школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске.

Ученици, пак, маску треба да носе при уласку у школу па све до доласка до своје клупе, а обавезно приликом одговарања и сваког разговора, као и било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет. Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.

Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска – хируршка, епидемиолошка или платнена, али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Потребно је редвоно прање руку, или употреба дезинфекционог средства на бази 70% алкохола, која не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане. После три до четири извршених дезинфекција руку обавезно опрати руке водом и сапуном.

Руке се обавезно перу при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

Обавезно је и редовно чишћење школске средине.

Препоручује се прављење хигијенског плана чишћења (ко чисти, када, на ком спрату, итд).

Редовна набавка основног потрошног материјала, заједничким радом школе, локалне самоуправе и родитеља, кроз, на пример, оснивање родитељског одбора за санитарно-хигијенске услове). Ту спадају сапун, тоалет папир, убруси за једнократно коришћење, кесе за канте за смеће, средства за чишћење, дезифицијенси и производи за чишћење (крпе, џогери).

Предвиђа се и редовно проветравање свих просторија искључиво отварањем прозора, без употребе вештачке вентилације и климатизације централизованог затвореног типа, обавезно за време сваког школског одмора и између смена. Ако временски услови дозвољавају, препоручује се држање отворених прозора и током трајања наставе.

Уколико школа организује исхрану ученика, потребно је да се оброци служе у трепезарији или учионицама (само уколико школа нема трпезарију), да деца за столовима седе на удаљености од најмање једног, а пожељно два метра, у сваком правцу.

Пре јела потребно је обрисати алкохолом површине на којима ће се служити храна. Важно је да деца оперу руке пре јела, а треба им нагласити и да међусобно не деле храну и прибор за исхрану.

Наведен је и поступак са ученицима, наставним и ненаставним особљем школе које имају симптоме респираторне инфекције са сумњом на коронавирус.

Уколико се симптоми појаве ван школе, треба се јавити у ковид амбуланту надлежног дома здравља. Не одлазити у школу и истовремено обавестити надлежну особу у школи и даље пратити препоруке лекара.

Уколико се симптоми појаве у школи, када је реч о особљу школе, потребно је да се особа са симптомима болести одмах јави у ковид амбуланту, а надлежна особа коју одређује директор школе обавештава надлежни институт/завод за јавно здравље.

Када је реч о ђацима, при свакој сумњи инфекцију ученику одмах ставити маску и сместити га у празну учионицу/просторију одређену за изолацију и обавестити родитеље и надлежни институт/завод за јавно здравље.

О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа користећи маску и рукавице, а просторију након одласка детета очистити и дезинфиковати.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-skolama-bez-probi-hora-i-priredbi-na-fizickom-bez-kolektivnih-sportova/