Početna » У ШКОЛАМА ЋЕ ПОВЕЋАТИ БРОЈ ПЕДАГОГА И ПСИХОЛОГА

У ШКОЛАМА ЋЕ ПОВЕЋАТИ БРОЈ ПЕДАГОГА И ПСИХОЛОГА

од Паланка данас
0 Коментар

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да ће Радна група тог министарства 20. децембра изаћи са конкретним предлозима за борбу против насиља у школама,а да је, за сада, једино извесно да ће тражити већи број педагога и психолога у школама.

Ружић је рекао Танјугу да је трајање Радне групе временски ограничено до 20. децембра и да на наредна два састанка очекује да се искристалишу мере које ће бити преложене.
„Имамо различите предлоге – да се повећа број психолога и педагога, да се деци забрани уношење мобилних телефона на часове, што сматрам да није лоше због концентрације и праћења наставе. Такође, закон омогућава да школе поднесу прекршајне пријаве против родитеља чија су деца виновници насиља“, рекао је Ружић.

Додаје да ниједна мера која буде уведена неће преко ноћи искоренити насиље у школи и истиче да сматра да највећа пажња треба да се усмери ка превенцији, међуресорској сарадњи и заједничком раду свих сегмената друштва.

„Мислим да је превенција кључ и да то треба да буде комбинација превенције и кажњавања. Да те казне буду порука и превентивно делују на све које помисле да могу да почине насиље“, поручио је министар.

Што се тиче давања статуса службеног лица наставницима, Ружић каже да из разговора са представаницима репрезентативних синдиката није стекао утисак да су они за то.

„Права јесу већа, али су веће и обавеза и потенцијално кривично-правна одговорност је већа за њих ако они почине неко дело. Оно што познаје наш закон јесте да се насиље према наставнику третира као насиље према службеном лицу и мислим да би та форма могла да задовољи“, поручио је Ружић.

Он додаје да је та опција давања статуса службеног лица отворена, али да смо још увек далеко од тога.

Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept