У СКУПШТИНИ ГРАДА БЕОГРАДА УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НОВОСТИ ЗА „НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ“

Златна плакета за најплеменитији појединачни подвиг уручена је Давиду Марковићу (19), из Церовца код Смедеревске Паланке, који је власнику вратио изгубљених 700.000 динара, иако је радио на грађевини за дневницу од 10 евра. Данас је без посла.

Награда за најплеменитији колективни подвиг уручена је припадницина краљевачког одреда Жандармерије који су од личних примања одвајали како би у Врњачкој Бањи купили стан породици колеге Стевана Синђелића убијеног 2014. године на дужности.

Златна плакета за подвиг који се додељује постхумно припала је Драгану Цветковићу из Београда који је нестао у вировима Дунава у Румунији покушавајући да спасе живот Мирослава Плешка из Загреба.

Златна плакета за дечји подвиг уручена је ђацима Основне школе „Милена Павловић Барили“, који су сакупили новац и породици својих другара Луке и Тамаре Кремић чија је кућа изгорела у пожару.

Специјалне плакете за најплеменитији подвиг уручене су и јединој Српкињи у селу Доњи Петрич код Клине Кати Грујић, ватрогасцима Ивану Перишићу и Слободану Котуру који су у после вишечасовне борбе са ватром спасили 12 људи, медицинским сестрама Мирјани Радоњић, Ивани Ђорђевић и Данијели Ломпар које су се на улцињској Великој плажи бориле за живот Николе Бошковића из Суботице.

Награђени су и грађани који су сопственом иницијативом купили клима-уређаје за породилиште Клиничко-болничког центра „Звездара“.

Међу награђеним грађанима су и Дејан Стојановић и Славољуб Анђелковић из Варварина који су из реке спасили младића, као и Никола Писарев из Панчева који је спасао живот суграђанину Игору Јанкову.

За несебичну посвећеност својим ђацима награђена је учитељица Марина Мандић из села Планиница код Кладова.

Академик Матија Бећковић, који је председавао жиријем за доделу плакета, рекао је да су награђени подвизима које су починили претходне године постали хероји за сва времена и да Србија не може пропасти докле год има таквих хероја.

„Ниједан од ових хероја није помислио на награду, а о онима којима су притекли у помоћ нису знали ништа“, рекао је Бећковић.

Генерални директор компаније „Новости“ Ратко Дмитровић казао је да су награђени јунаци у којима почива јунаштво, част и доброта.

„Они су последња одбрана. Они су светионици, храбри људи који не допуштају да нечовештво овлада“, рекао је Дмитровић и додао да су ти људи без размишљања ставли живот на коцку.

У жирију за признање „Најплеменитији подвиг“, осим Бећковића и Дмитровића, били су и академик Душан Ковачевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, спортисти Дејан Бодирога и Александар Шапић, заменик начелника Војно-медицинске академије Драган Динчић, директор „Комтрејда“ Веселин Јевросимовић и модни креатор Верица Ракочевић.

Нвости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-skupstini-grada-beograda-urucene-nagrade-novosti-za-najplemenitiji-podvig-godine/