(ВИДЕО) У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ ДАН ПОБЕДЕ

У Смедеревској Паланци је, полагањем венаца на споменик народним херојима Доње Јасенице, обележен 9. мај – Дан победе у Другом светском рату.  Венац је прво положила делегација Општине, потом су то учинили СУБНОР, Општинска организација пензионера и ПУПС.

Пригодан говор одржао је Миодраг Мода Лазић, председник СУБНОР-а, који јер истакао даје Други светски рат по броју жртава био најсуровији у историји човечанства. Вођен је на територији 40 држава, а у њему је учествовала милијарда и 700 милиона људи, односно 80 одсто светског становништва. Живот је изгубило 50 милиона људи: 19 милиона војника и 31 милион цивила.

-Међу војскама које су 1944. године започеле окружење нацистичке Немачке, биле су и јединице Народно-ослободилачке војске Југославије – подсетио је Лазић.- Поражена немачка војска је 9. маја, пред савезничком командом у Берлину, потписала безусловну капитулацију Трећег Рајха.

Четири године касније, 9. маја 1948., одржан је Оснивачки конгрес СУБНОР-а Србије. Дан победе је данас и Дан борачке организације Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-smederevskoj-palanci-obelezen-9-maj-dan-pobede/

1 comment

  1. Draga tetka Borka neka to je vecna slava I neka te andjeli cuvaju jer si I to bila nas andjeo!

Komentari su onemogućeni.