У СРБИЈИ 344 ДЕТЕТА ОБОЛЕЛО ОД НЕКЕ МАЛИГНЕ БОЛЕСТИ

 У Србији су од малигних болести оболела 334 детета узраста до 19 година, саопштио је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ поводом Међународног дана деце оболеле од малигних болести 15. фебруара. 

У Србији је око 66 одсто новооболеле деце узраста до 15 година, што је случај и у осталим земљама у развоју.

Деца највише обољевају од леукемије, тумора мозга и лимфома и те три болести чине 50 одсто малигнитета који се јавља у дечјем узрасту.

У узрасту до 15 година, трећина оболеле деце имала је леукемију, 11,5 одсто туморе мозга и шест одсто лимфоме. У узрасту до 19 година, леукемију је имала око четвртина оболе деце, лимфоме 12 одсто, туморе мозга око 9,6 одсто.

Две трећине деце која су преминула због малигних обољења била су узраста до 15 година, а најчешћи разлог смртног исхода у дечјем узрасту су биле леукемије, лимфоми и тумори мозга.

Када је реч о ситуацији у свету, сваке године више од 160.000 деце оболи од неког облика малигног тумора, а више од 90.000 деце умре од неког облика рака.

Међународни дан деце оболеле од малигних болести, 15. фебруар, Међународна конфедерација Удружења родитеља деце оболеле од рака успоставила је 2002. године, а обележава се у више од 85 земаља.

Међународни дан деце оболеле од малигних болести 2013. године уведен је у национални Календар јавног здравља у Србији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-srbiji-344-deteta-obolelo-od-neke-maligne-bolesti/