У СРБИЈИ 44 НОВА СЛУЧАЈА, ОПАО БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У ПОСЛЕДЊА ДВА ДАНА

Епидемиолог Предраг Кон саопштио је данас да су у последњих 24 сата у Србији потврђена још 44 случаја заражених вирусом корона, а укупан број је 785.

Кон је саопштио да имамо и три смртна случаја.

Према подацима, до 12 сату укупно је хоспитализовано 540 пацијената, а њих 62 је на респиратору.

Кон је, на прес конференцији, рекао да је у последња 24 сата укупно тестирано 622 људи, од којих је 44 било позитивно, а да је укупан број тестираних до сада 3.084.

Према подацима до 12 сати, укупно је 540 хоспитализованих особа, и још 33 на Сајму.

На Инфективној Клиници КЦС је 24 пацијента, на Инфективној клиници КЦ Ниш осам, КЦ Војводине 42, КЦ Крагујевац 28, КБЦ „Драгиша Мишовић“ 191, на Пулмологији КЦС 46, у старој згради хирургије у КЦ Ниш 19, на нишкој пулмологији осам, а у КБЦ 174.

Укупно су 62 пацијента на респираторима – 11 на Инфективној клиници КЦС, три у КЦ Ниш, четири у КЦ Војводина, осам у КЦ Крагујевац, у „Мишовићу“ 14, на пулмологији КЦС шест, у старој згради хирургије на КЦ Ниш 11 и у КБЦ Земун пет.

„Примећује се да је опао број позитивних, у односу на последња два дана, што ни у ком случају не може да буде лоше, али не смемо ни да се заваравамо, ово је можда само један кратак предах. Свакако да је добро, али се не усуђујем се да кажем да је то поуздан знак, јер је тек два дана прошло, само тако да се настави“, рекао је Кон.

Истиче да свакако имамо бољу ситуацију него што је било у 25. дану у Италији и то прилично бољу ситуацију.

„Имамо разлога да се озбиљно надамо да смо пуно тога урадили, видећемо даље“, нагласио је Кон.

Ипак, додаје, број особа на респиратору се повећава и сада имамо на респираторима 62 особе, а 16 људи је умрло.

То што имамо више људи на респиратору показује колико имамо људи у животном ризику и да управо зато морамо да будемо озбиљни.

Кон додаје да је добро што је прошла четврта недеље и да са умереним оптимизмом може да каже да тренутно није лоша ситуација.

На питање о новим вирусолошким лабораторијама, каже да ће све више њих да се укључује и да ће бити потребно да се валидирају, како би могле да раде, али је за то потребно одређено време.

Највише оболелих у радно активном узрасту

Кон је изјавио да је у Србији новим вирусом корона највише заражено становништво у радно активном узрасту, односно од 25 до 55 година.

Према његовим речима, конкретно у Београду чак 65 одсто припада узрасту од 25 до 55 година, док око 20 одсто је у узрасту преко 60 година.

Кон је истакао да су у првој недељи заражавања у Београду највише оболевали они у узрасту од 55 до 60 година.

„Ми немамо податке који стижу из Италије о огромном броју старијих који су инфицирани, код нас највише обољевају грађани у радно активном узрасту”, рекао је Кон одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Што се тиче полне структуре, Кон је указао да је до сада у нашој земљи преминуло девет мушкараца и седам жена, додајући да нема драстичне разлике у томе да ли више обољевају мушкарци или жене.

Према његовим речима, проценат смртности у нашој земљи је 2,4 одсто.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-srbiji-44-nova-slucaja-opao-broj-obolelih-u-poslednja-dva-dana/