Početna » У СРБИЈИ НЕШТО МАЊИ БРОЈ НОВОРОЂЕНИХ У ОДНОСУ НА ИСТИ ПЕРИОД 2022. ГОДИНЕ

У СРБИЈИ НЕШТО МАЊИ БРОЈ НОВОРОЂЕНИХ У ОДНОСУ НА ИСТИ ПЕРИОД 2022. ГОДИНЕ

Последњи подаци Републичког завода за статистику (РЗС) показују благи пад броја новорођенчади у Србији у првој половини ове године у односу на исти период 2022. године. Укупно су рођене 29.203 бебе, што представља пад од 0,4 одсто код новорођенчади.

од Паланка данас
0 Коментар

Смањење броја рођених забележено је у свим регионима Србије. Чак иу главном граду Београду, у којем живи скоро трец́ина становништва земље, рођено је 32 мање него у првом полугодишту прошле године. И Војводина је забележила 53 порођаја мање, док су региони Шумадије и западне Србије забележили 41 новорођенче мање у односу на претходну годину. Јужна и источна Србија имале су пет рођених мање у истом периоду.Упркос благом паду наталитета, постоји позитивна нота у статистици која се односи на морталитет. Подаци указују на значајно смањење броја умрлих, који показују пад од 17,8% у односу на претходну годину. Овај пад се приписује напорима земље у борби против пандемије изазване коронавирусом. Број умрлих од ЦОВИД-19 значајно је смањен у свим регионима Србије. У Београду је током прве половине године умрло 1.815 особа мање у односу на исти период прошле године, а Војводина је имала 2.601 умрлих мање. Поред тога, у Шумадији и западној Србији умрло је 4.319, док је у јужној и источној Србији умрло 1.993 мање.

Србија се прошле године суочила са изазовима пандемије, која је значајно утицала на демографију земље. То је био трец́и водец́и узрок смрти у земљи, са 109.203 смрти и 62.700 рођених током те године. Ова статистика је показала да је свака пета особа која је умрла током године повезана са ЦОВИД-19.

Демографија је 2021. године била још неповољнија, са скоро 21.000 умрлих више у односу на 2020. Земља је доживела значајан пад становништва током годину дана због пандемије. На сваку бебу рођену 2021. године у матичну књигу умрлих уписане су две особе. То је довело до нето губитка од скоро 21.000 живота у року од само 365 дана, што је отприлике еквивалентно величини града Зрењанина.

Година проглашења пандемије обележила је историјски низак наталитет у протеклих сто година, са свега 61.692 бебе рођене у Србији у 2020. Наредна, 2021. година, наставила је да бележи низак наталитет, што је чини другу годину заредом са најнижа стопа фертилитета у земљи.

Стручњаци за демографију су опрезни у предвиђању да ли ц́е се тренд побољшати до краја ове године. Прелиминарни подаци за 2023. очекују се до краја јануара наредне године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept