У СРБИЈИ СЕ ПРИЈАВИ ТЕК ЈЕДАН ОДСТО КОРУЦИЈЕ

korupcijaПодмићивање саобраћајне полиције најизраженије је у Србији, Албанији и Босни и Херцеговини, речено је у Транспарентности Србија (ТС) на представљању Глобалног барометра корупције. 

Како је рекао програмски директор ТС Немања Ненадић око трећина ;грађана Србије и Албаније која је имала контакт са саобраћајном полицијом дала је мито, док у Босни и Херцеговини подмићивања има највише, али је тамо и највише саобраћајне контроле.
У региону највећи проблем са давањем мита у здравству је у Албанији, Румунији и Мађарској, док је Србија на нивоу просека региона (14 одсто). Ниски степен корупције у здравству имају Словенија и Турска (два и три одсто), с тим што јавно здравство у Словенији користи 75 одсто грађана, док у Турској само 25 одсто.

Закључак истраживања jе да jе броj неприjављених случаjева корпциjе изузетно велики, односно да се приjави мање од jедан одсто случаjева, а да jе броj оптужених и кажњених далеко мањи.
Према истом истраживању, годишње се поднесе 220 кривичних приjава због кривичног дела примање/давање мита, око 3.000 за злоупотребу службеног положаjа, што, како сматра Tранспарентност Србиjа потврђуjе да приоритет за Србиjу и даље мора да буде откривање већег броjа корупциjе.
Kада jе у питању ситна корупциjа, 31 одсто испитаника jе признало да jе бар jедном у протеклих годину дана дало мито саобраћаjноj полициjи, а мито су давали у jавном здравству, образовном систему, судовима -грађанске парнице, jавне службе коjе издаjу службене исправе – пасоши, изводи из службених евиденциjа.,.) и друго.
Укупно 68 истиспитаника jе, према овом истраживању, имало контакт са неком од поменутих инсистуциjа, а тог тог броjа jе чак њих 22 одсто (или чланова њиховог домаћинства) дало мито макар jедном у послењих годину дана.
Препоруке ове организациjе поред осталог кажу да jе потребно потенциjалне приjављиваче информисати о могућностима за приjаву корупциjе као и заштити.
Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-srbiji-se-prijavi-tek-jedan-odsto-korucije/