понедељак, јул 15, 2024
Početna » У СРБИЈУ СТИЖЕ ТАЛАС ИЗ АФРИKЕ, ЕВО KОЈИ ДАН ОД НЕДЕЉЕ ЈЕ ПРЕСУДАН: Чека нас промена времена, стиже лето

У СРБИЈУ СТИЖЕ ТАЛАС ИЗ АФРИKЕ, ЕВО KОЈИ ДАН ОД НЕДЕЉЕ ЈЕ ПРЕСУДАН: Чека нас промена времена, стиже лето

Наредне недеље ови дани биће најтоплији

Након веома кишног и нестабилног досадашњег дела јуна са поплавама и бујицама, пред нама је први топлотни талас ове године. Након веома кишног и нестабилног досадашњег дела јуна са поплавама и бујицама, пред нама је први топлотни талас ове године.Ваздушни притисак у приземљу у даљем је порасту, а Србија ће наредних дана бити под утицајем пространог термичког гребена са југозапада, који ће се по висини простирати са Медитерана преко нашег подручја. У склопу њега до Србије ће пристизати веома топла ваздушна маса, пореклом са севера Африке, док ће под утицајем антициклона са центром изнад Апенинског полуострва бити сунчано.

У Србији већ у понедељак прави летњи дан, у многим пределима очекује се и први тропски дан ове године, јер би температура достигла или прешла 30°Ц.

Дакле, у понедељак ће бити сунчано, максимална температура биће од 27 до 31°Ц, у Београду до 30°Ц, а благо расхлађење доносиће појачан северозападни ветар.

У уторак и у среду биће још топлије, максимална температура у већини предела биће изнад 30°Ц.

Очекује се сунчано, само се понегде у брдско-планинским пределима очекује јачи развој облачности и ређа појава пљускова са грмљавином.

Врло слично време наставиће се и током четвртка и петак, а уједно ће четвртак и петак бити и најврелији дани у овом топлотном таласу, јер ће се максимална температура кретати од 32 до 35°Ц, локално и до 36°Ц.

Наредних дана због ведрог времена, у периоду од 10 до 16 часова очекују се веома високе вредности УВ зрачења са вредностима и преко 8, па се без адекватне заштите не треба излагати дуже од 10 до 15 минута. У периоду од 9 до 17 часова препоручује се и избегавање боравка на сунцу и због опасности од топлотног удара.

Иначе, наредних дана се због врло високих температуре и повећаног испаравања због претходних обилних пљускова и поплава, очекује и веома спарно, па ће бити врло неугодно.

Према трентуним прогнозама већ у петак се очекује дестабилизација атмосфере, па ће наредни викенд донети пад температуре за око осам степени, уз локалне пљускове са грмљавином, а југоисточни ветар биће у скретању на северозападни.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept