У СУСРЕТ БОЖИЋУ: ПОЧЕЛА ПРОДАЈА БАДЊАКА У ПАЛАНЦИ

Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају обичајима које народ везује за њих. Бадњи дан је добио име по бадњаку (храстовом или церовом дрвету) које се на Бадњи дан сече и доноси кући.

Иако се по обичају бадњак сече на Бадњи дан, продавци су пожурили да изложе на пијачним тезгама бадњаке, жито, сламу и пшеницу, за оне који нису у прилици да из шуме донесу бадњак у свој дом.

Цене бадњака, се нису мењале у односу на претходну годину, и крећу се од 50 динара па навише у зависности од тога колико је и чиме украшен.

На већини импровизованих тезги може се наћи и млада пшеница у чинијама различитих величина и стаје од 50 до 100 динара, као и слама у врећама, која кошта око 50 динара. Осим тога, на понеким тезгама у понуди су и паковања ораха у љусци који су идеални за украшавање празничне трпезе и бадњака, а коштају 100 динара, те букети сувог цвећа који стају 250, док мали венци од сламе и бора коштају око 300 динара.

Најдужи редови су испред тезги са сушеним воћем. По речима продаваца, углавном се пазаре сушене смокве и шљиве, које стају око 400 динара, дулек се продаје за око 40 динара по килограму, очишћени ораси од 500 до 900 динара, као и бадеми, бундевино семе, лешници.

Иначе, уз бадње дрво у кућу се уноси и слама, ораси, жито, кукуруз, грана дрена, што се такође може купити уз припремљен бадњак.

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину у којој је рођен Исус, због тога се задржао обичај паљења бадњака и уношења овог дрвета у домове.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-susret-bozicu-pocela-prodaja-badnjaka-u-palanci/