У ТОКУ ИЗРАДА МАПА РИЗИКА ОД ПОПЛАВА

Директор владине Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић изјавио је да је у току израда мапа ризика, које ће омогућити предвиђање евентуалних поплава и омогућити боље урбано планирање.

Благојевић је, уочи почетка Балканске конференције о разумевању ризика, рекао да је у току снимање терена из авиона, а затим се на основу тих снимака праве тродимензионалне мапе, уз помоћу којих се предвиђа плављење, као и где сме, а где не сме да се гради.

За снимање терена обезбеђена је опрема из донације ЕУ, која је вредна преко милион евра, а само улагање у дигитално моделирање терена износи два милиона евра, рекао је он.

Већ пар месеци авион Војно-географског института надлеће Србију и снима терен.

Подсетио је да је катастар клизишта урађен за део територије Србије, за који важи претпоставка да је у великој мери изложен ризику од клизишта, попут  Колубарског региона.

Благојевић је рекао да су мапе клизизшта показале да их има око 30.000 и да је трећина земље под ризиком од клижишта.

Указао је и да је Србија данас неколико џиновских корака даље од места на којем је била 2014. године, када су нас задесиле велике поплаве и да је безбеднија од поплава и спремнија за реаговање у ванредним ситуацијама.

Истакао је да се превенција не ради преко ноћи и као пример навео изградњу 20 километара дугог насипа на тероторијама општина Шабац и Богатић, где је само за грађевинске радове потебно између годину и по и две године, а за припрему малтене исто толико.

Такође, као пример је навео и то да је студија показала да је за смањење ризика од поплава у колубарском сливу, потребно око 200 милиона евра, а за то би нам, каже, чак и да сада имамо потребан новац, требало скоро 20 година.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-toku-izrada-mapa-rizika-od-poplava/