Početna » У ТОКУ ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ОСНОВЦИМА Ово су услови, а ево шта је НОВО

У ТОКУ ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ОСНОВЦИМА Ово су услови, а ево шта је НОВО

Министарство просвете обавештава родитеље ученика основних школа да и ове године обезбеђује бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета које су школе изабрале за 2024/2025. годину.

од Паланка данас
0 Коментар

Новина је да је од ове године Министарство просвете проширило категорије ученика основних школа који остварују право на бесплатне уџбенике, а то су деца која болују од ретких болести или примају туђу негу и помоћ, као и ђаци из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, уколико је други преминуо или је непознат.


Као и претходних година, право на бесплатне уџбенике за школску 2024/2025. годину остварују и ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи), те ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП 1 и ИОП 2), као и ђаци са изузетним способностима који осмолетке похађају по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима (ИОП 3).

У ту групу спадају и ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који се образују по индивидуалном образовном плану, а потребни су им прилагођени уџбеници, као и ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, а којима је потребно прилагођавање (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат), те основци из породица у којима је троје и више деце у систему образовања и васпитања. Уколико основну школу похађа више деце из породица које имају право на уџбенике на основу овог критеријума, добија их дете/деца која су прва почела да стичу основно образовање и васпитање, без обзира на редослед рађања, а затим ђаци првог и другог разреда основне школе са оштећеним слухом, којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео-садржајима на српском знаковном језику.

Пријава се обавља у школи до 20. априла.

Школе преко одељенских старешина и учитеља, путем успостављених канала комуникације, благовремено обавештавају родитеље, односно друге законске заступнике ученика о процедури, неопходној документацији и роковима.


Министарство обезбедило 792 милиона динара

За набавку бесплатних уџбеника Министарство је у буџету за ову годину обезбедило 792 милиона динара. Право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 87.644 ученика.

Град Нови Сад, посредством Управе за образовање, од 2019. издваја средства за ову намену, а лане је комплете добило 4.078 ђака првака, односно сви они који их нису обезбедили преко конкурса Министарства просвете.


Комплети које обезбеђује Министарство су у првом циклусу основног образовања и васпитања (од првог до четвртог разреда) уџбеници за предмете математика, српски језик/матерњи језик, Свет око нас, Природа и друштво и страни језик као обавезни предмет, а у другом циклусу (од петог до осмог разреда) за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Имајући у виду законску обавезу о доступности образовања за све, Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике на језицима националних мањина за претходно наведене категорије ученика.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept