У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА РОМА И ДРУГИХ ОСЕТЉИВИХ ГРУПА У СРБИЈИ 2019-2022“

Основна школа „Олга Милошевић“  узела је учешће у пројекту  Екуменске хуманитарне организације  „Социјална инкузија Рома и других осетљивих група у Србији 2019-2022“, који се састоји из три компоненте:

  1. социјална инклузија и побољшање услова становања;
  2. подршка у образовању деце и младих, као и развој интеркултуралног дијалога у образовним институцијама и
  3. подршка систему бесплатне правне помоћи као и развој међусекторске сарадње.

Школа је своје активности реализовала кроз два пројекта са малим грантом на тему интеркултуралности, пројектом подршке ученицима кроз туторство и реализацијом уређивања учионице будућности, односно најсавременијег информатичког  кабинета.

Тренутно је у току реализација подршке за 16 ученика из осетљивих категорија којима подршку пружају три  одрасла тутора и два тутора вршњака. Сви они прошли су адекватне обуке које су у септембру месецу реализоване у нашој школи, односно у школи „Херој Радмила Шишковић“ за вршњаке туторе.  Рад тутора подразумева  индивидуалу подршку у савладавању школског градива, сарадњу са породицама у смислу мотивисања и стварања стимулативног амбијета за учење и превенцију напуштања образовног система,а све уз сталну сарадњу са наставним особљем и стручним сарадницима.

Почетку реализације овог пројекта претходила је и темељна припрема.  У циљу тога, директор и педагог школе присуствали су интерсекторској радионици са представницима Екуменске хуманитарне организације, Општине Смедеревска Паланка, Центра за социјални рад Смедревске Паланке, и Основне школе „Херој Радмила Шишковић“, у циљу јачања међусобне сарадње у складу са демократским принципима и вредностима, предузимањем заједничких активности, догађаја и партнерства на реализацији пројекта и подршке процесу укључивања и побољшању услова образовања, заштите људских, мањинских , дечијих и других права деце из друштвено осетљивих група са територије Општине. Након тога и изведених обука за реализаторе, у школи су одржани родитељски састанци на којима је родитељима представљен пројекат и изнета су међусобна очекивања.

Верујемо да ће овакав начин подршке ученицима и њиховим породицама бити од велике користи и да ће се у наредним периодима реализовати још сличних.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-toku-realizacija-projekta-socijalna-inkluzija-roma-i-drugih-osetljivih-grupa-u-srbiji-2019-2022/