У ВОДИЦАМА НАГРАДА „ПЕРА ТОДОРОВИЋ“ ЗА ФЕЉТОН УРУЧЕНА ЈОВАНКИ СИМИЋ

Новинарки „Вечерњих новости“ Јованки Симић уручена је новинарска награда за фељтон „Пера Тодоровић“ у Новинарској кући у Водицама крај Смедеревске Паланке, родном месту овог новинара, књижевника и политичара.

У име чланова жирија Драгољуб Јанојлић рекао је су оценили да, иако је био мали број предлога за награду, свега четири, фељтони новинарке Јованке Симић истичу се изузетним новинарским напором, а да је стил којим се користила живописан и довољно моћан да читаоца врати 170 година уназад.

Јанојлић је казао да је Јованка Симић као писац фељтона „показали изузетну посвећност теми и невиђену упорност да до детаља истражи низ историјских догађаја о којима се деценијама није говорило“.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је да то што је радио Пера Тодоровић ће остати вечно.

„Пера Тодоровић је од 1883. до 1903. године уређивао и издавао најтиражнији таблоид у овом делу Европе који је по свему личио на данашње савремене новине. Имао је уместо политичких уводника актуелне вести, на насловној страни рекламе, информације о времену, извештаје са лутрије. Био је у пуном смислу речи модеран лист“, казао је Брајовић.

Говорећи о изградњи куће Пере Тодоровића председник Завичајног друштва „Видовача“ Мића Загорчић рекао је да има доста проблема, али да су они задовољни постигнутим. Он је рекао да очекује да Новинарска кућа до 2020. године, када обележавају 170 година од рођења Пере Тодоровића, буде завршена у којој ће се окупљати новинари из целе Србије и да ће бити постати значајно место на културној мапи овог дела Шумадије.

Жири у саставу Драгољуб Јанојлић, Драгослав Симић, Вишња Аранђеловић, Душица Милановић и Милорад Ђоковић (добитник награде 2017. године) наградили су Јованку Симић за два фељтона објављених прошле године у „Вечерњим Новостима“: „Војводина од Мајске скупштине до присаједињeњa“ и „Војводина–чедо умних и упорних предака“.

Јованка Симић је од 2001. године шефица дописништва „Вечерњих новости“ за Војводину у Новом Саду. Била је дописница овог листа из Сомбора и Сремскобарањске области. Осим признања која јој је више пута доделио матични лист, међу којима је и награда за животно дело „Слободан Глумац“, Симић је добитница и Интерферове бронзане медаље за репортажу.

Ј.Пешић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-vodicama-nagrada-pera-todorovic-za-feljton-urucena-jovanki-simic/