УЧЕНИЦИ И ДАЉЕ БЕЗ УНИФОРМИ

Новац је главни разлог због кога нису уведене униформе у школама. Због лошег материјалног статуса родитеља и општина које би финансирале одећу, овај пројекат, најављен још пре две године – није заживео.

Ово кажу директори школа, а и у Министарству просвете, науке и технолошког развоја наводе да је недостатак новца главни разлог што ова идеја није реализована.

Намера је била да свака школа има своје боје, да униформе буду практичне, удобне и блиске укусу деце, а да ученици одлуче шта желе да носе.

– Родитељи и ученици у већини школа нису прихватили ту идеју, али највише из финансијских разлога. Највећи број школа није у могућности да обезбеди донаторе који би финансирали униформе – кажу за „Новости“ у Министарству просвете. – Министарство је препоручило анкете почетком школске године, али то није била обавеза школа. Такође, препоручен је и низ активности са ученицима и родитељима чији је циљ разумевање идеје увођења униформи и заједничког дизајнирања изгледа униформи.

Из Министарства поручују да се и даље залажу за идеју увођења униформи, за чији дизајн би се определили сами ученици.

– Ова иницијатива је покренута са циљем реафирмације васпитне улоге школе и развоја осећања припадности. У појединачним случајевима школе су обавештавале Министарство о томе да ће истрајати у остваривању идеје увођења униформи. Сматрамо да ће новоформирани општински савети родитеља са више енергије и иницијативе подржати идеју и да ће на локалном нивоу обезбедити потребна средства за увођење униформи у школе које су за то заинтересоване – поручују из овог ресора.Школе, међутим, нису у обавези да уведу униформе, пошто још није прецизно дефинисан закон који би регулисао ову област.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ucenici-i-dalje-bez-uniformi/