УЧЕНИЦИ СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ НА ЛИТУРГИЈСКОМ САБРАЊУ У ЦРКВИ БРВНАРИ

У четвртак 14. октобра 2021. године ученици друге године, средње школе „Жикица Дамњановић“ су, у оквиру часа из верске наставе, били на литургији у цркви Светог Пророка Илије у Смедеревској Паланци.

На овај дан православна црква прославља Пресвету Богородицу, као покровитељку и заштитницу хришћанскога рода. Црква Светог Илије у Смедеревској Паланци је, по површини највећа сачувана црква брвнара, без трема у Србији. Подигнута је у периоду од 1827. до 1828. године, највише захваљујући средствима кнеза Милоша Обреновића. Црква се убраја у непокретна културна добра, као споменик културе од великог значаја.

Посета брвнари је за ученике била и једна врста привилегије, јер се само два пута годишње, у њој служи света литургија, на празник Покрова Пресвете Богородице и на празник Светог Илије Пророка.
Свако време носи своја искушења, па тако и ово данас у коме живимо, а један од најбољих начина одолети им је путем светог причешћа, на литургији, где смо сви позвани од Господа Исуса Христа, да се добровољно сјединимо са Њим.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ucenici-ss-zikica-damnjanovic-na-liturgijskom-sabranju-u-crkvi-brvnari/