УЧЕНИЦИ СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТСКИ ДАН ПЕШАЧЕЊА

Светска асоцијација спорта је пре 24 године, 15. октобар прогласила Међународним даном пешачења, у циљу промоције физичке активности. Kампању је подржала Светска здравствена организација повезујући је са својом глобалном иницијативом “Kретањем до здравља”.

Тим за унапређење здравља Средње школе „Жикица Дамњановић“ је овим поводом покренуо акцију „Крени и покрени се“ у којој су учествовали сви ученици од прве до четврте године и њихови професори.  Пешачењем од центра града, фонтане до Кисељака ђаци и њихови професори су обележили  овај дан.

Савремени начин живота за последицу има све мање времена за рекреацију, јер сви журе, на посао или у школу за шта је потребан аутомобил или градски превоз. Модернизација је довела до распрострањене употребе рачунара, који почињу да користе и деца у најранијем узрасту, чиме стичу навику да слободно време проводе седећи у столици испред компјутера.

На тај начин се повећава број оболелих од шећерне болести, гојазности, кардиоваскуларних болести код деце предшколског и школског узраста, поручују из Светске здравствене организације.

Најбољи лек је пешачење, као један од најздравијих видова вида рекреације. Одраслим особама се препоручује минимум 30 минута умерене шетње дневно како би очували и унапредили своје здравље, док је малишанима за правилан раст и развој потребно минимум сат времена дневно.

Пешачење је најједноставнији, најпримењиванији и најјефтинији антристрес метод. Шетња ће променити расположење, омогућава да застанете, размислите, удахнете, ослушнете звуке природе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ucenici-ss-zikica-damnjanovic-obelezili-svetski-dan-pesacenja/