Početna » УЧЕНИЦИ У ТРСТЕНИКУ ТРАЖЕ РУПЕ У ЗАКОНУ КАКО БИ ИЗБЕГЛИ КАЗНУ

УЧЕНИЦИ У ТРСТЕНИКУ ТРАЖЕ РУПЕ У ЗАКОНУ КАКО БИ ИЗБЕГЛИ КАЗНУ

од Паланка данас
0 Коментар

Један од тројице ученика који је понижавао професурку енглеског језика у Техничкој школи у Трстенику могао би да прође практично некажњено, јер се исписао из школе пре седнице наставничког већа на којој се одлучивало о њиховим санкцијама. Чланови Наставничког већа заузели су јединствен став да сви актери треба да буду искључени из школе.

А то не би било први пут. Недовољно прецизне законске одредбе, довеле су до тога да насилници масовно избегавају казну. Довољно је само да родитељи пре окончања дисциплинског поступка затраже исписницу и дете упишу у другу школу. Поступак се против њега обуставља, јер ни стара ни нова школа не могу да га наставе. На тај начин се даје лош пример другим ученицима, да се такво понашање толерише и да ће избећи санкцију.

Представници синдиката кажу да су тражили да се у кровни закон унесе одредба да током васпитно-дисциплинског поступка ђаци не могу да се испишу из школе. Из Министарства просвете нисмо добили одговор да ли се спремају измене закона и да ли је подзаконским актима и правилницима прецизније дефинисана та област.

Представници Друштва директора школа Србије за Еуронеwс Србија појашњавају да ученику који се исписују из школе пре окончања дисциплинског поступка једино у исписници стоји да је покренут васпитно-дисциплински поступак против њега. То је одредба која је унета у последње измене Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ).

„Сада је на другом директору школе да види да ли ће да прими таквог ученика или не. По члану 126. Закона о основама образовања и васпитања директор је одговоран за безбедност и атмосферу у школи. Ученик има обавезу се у року од седам дана упише у другу школу у противном губи за ту школску годину право уписа“, објашњавају Друштву директора школа Србије.

А шта узаправо значи санкција искључења из школе? Из Друштва директора појашњавају да ученици који су искључени из школе у овој школској години губе право уписа у било коју школу на територији Србије. Тек у наредној школској години могу да се упишу у исти разред у другој школи. Такође, трајно губе право уписа у школу из које су искључени.

„Дакле, следеће школске године могу да се упишу у другу школу, али у исти разред. То је као да су пали годину“, појашњавају.

Овом покушају да се избегне казна, претходила су још два. Прво се догодило, како су “Новости” откриле, да је отац Н.Ж. (17), ученика који је измакао столицу професорки Марији Стевановић, приложио медицинско мишљење о психичким тегобама свог сина, што је била тема претпоследње седнице Наставничког већа. Потом је јуче, како су “Новости” сазнале, уочи заседања последње седнице, родитељ обавестио школу да не може да присуствује заседању дисциплинске комисије, јер мора да буде у болници.

– Последњу реч у поступку ипак даје директор школе, који покреће,води и на крају доноси решење о предлогу Наставничког већа школе – наводи извор “Новости”.

У међувремену, кренуло се са поступањем у Вишем јавном тужилаштву у Крушевцу,где је, како су “Новости” објавиле јуче формирале предмет. Професорка Марија Стевановић, која је била жртва физичког,психичкох и дигиталног насиља се још синоћ изјаснила о догађају, који је потпуно реконструисан.

– Професорка има пуно поверење у полицији,тужилаштво и своју школу, подршку су јој сви пружили – каже извор “Новости” близак истрази.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept