Početna » “Ученике са 25 неоправданих изостанака искључити из школе. Министарство да објави план за решавање проблема у просвети”

“Ученике са 25 неоправданих изостанака искључити из школе. Министарство да објави план за решавање проблема у просвети”

Добили смо новог министра просвете, госпођу Славицу Ђукић Дејановић, али нисмо добили њен програм рада и шта планира и шта може да уради за бољитак просвете и бољи положај наставника, наводи се у саопштењу које је јуче објавио Форум средњих стручних школа.

Они подсећају да је још крајем децембра прошле године Радна група за превенцију насиља донела закључке “које више нико не помиње”.

“Једино је министарка при обраћању поменула да од петог разреда оцена из владања улази у просек. Иако та мера неће дати никакве резултате јер обично сви на крају године имају примерно владање.” – стоји у саопштењу Форума средњих стручних школа, које потписује председник Милорад Антић.Ни повећање надокнаде за разредно старешинство, као једна од мера за спречавање насиља у школама које је једногласно прихваћено у оквиру Радне групе за превенцију насиља, кажу, нико не помиње.

“Оно што је неразумљиво је да Министарство просвете није нашло за сходно ни да достави Министарству финансија неку анализу или предлог да се обезбеде средстава за ову намену.” – истичу из Форума и питају се зашто већ десет месеци чланови Радне групе ћуте.

“Зашто смо уопште састанчили и као нешто се договарали и извели закључке ако од свега тога нема ништа? Да ли је то било само пуко задовољавање форме?” – питају се у Форуму средњих стручних школа.

Један од предлога Радне групе је био да се забрани употреба мобилних телефона за време наставе. Пре свега јер телефон одвлачи пажњу, губи се концентрација, ученици се ослањају на преписивање, где телефон користе тако што сликају стране и на контролном само препишу одговоре.

Према речима Драгана Илијина, наставника у пензији, ђаци када усмено одговарају стоје немо са осмехом код табле и слажу се с негативном оценом. Често чак ни не желе да дођу до табле.
Он верује да је мобилни део њиховог мозга.

“Поставља се питање шта је Министарство или било ко урадио по овом плану. На пример у Холандији ће од 1. Јануара 2024. употреба мобилних телефона у школама бити законом строго забрањена, а ова пракса већ важи у још неким европским земљама. У Србији се предлаже закон о саобраћају којим се предвиђа одузимање возила за теже прекршаје, али нисмо у стању да ради бољитка деце, реда и рада, ограничимо коришћење мобилних телефона на часовима.” – истиче се у саопштењу уз опаску да се морамо запитати ко води образовање.

Форум средњих стручних школа залаже се за то да ученици који имају 25 неоправданих изостанака буду искључени из школе. Да се упрости процедура при доношењу одлука јер “разредни старешина није правник и да ова мера буде што пре уведена у систем наставе јер је у претходном периоду давала резултате”.

“Тражимо од Министарства просвете да у што хитнијем року да план и програм за решавање свих битних проблема у систему образовања, а нарочито за сузбијање и превенцију насиља јер ће само тако резултати бити видљиви, а сами тим и бољитак за земљу и њену привреду.” – закључак је овог саопштења.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept