МО СУБНОР АЗАЊА ПОЛОЖИО ВЕНЦЕ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ АЗАЊСКЕ БИТКЕ

Слободарски дух није напустио Азањце ни током Другог светског рата. Тим поводом, у знак трајног сећања на 1941, у шумарку надомак села, 28. септембра положени су венци на споменик у част погинулих партизана у борби са вишеструко бројним и неупоредиво оружаним јединицама хитлеровске окупационе војске.

Оног септембра 41, неколико месеци после општенародног и партизанског устанка у Србији, окупљали су се мештани на подневни збор по лепом јесењем времену, а са њима су били и борци, партизани из Орашке, Ресавске и Паланачке чете. Немци су сазнали за окупљање народа, команда је послала извидницу на коњима, људи су се раштркали, али су их војници Вермахта хватали и сатеривали као таоце у црквену порту у Азањи.

Циљ окупаторске, у ствари казнене у том тренутку, јединице био је тотално уништење партизана. Због тога је употребљено масовно и артиљеријско наоружање из Смедеревске Паланке, али су партизани, одлучни да на све могуће начине избегну гранатирање села и терор над недужним мештанима који су напуштали домове пред разулареним фашистима, изашли на резервне  положаје приморани да прихвате борбу. Надмоћнији непријатељ није успео да надвлада, па се, под окриљем мрака, повукао са осам убијених и више рањених војника. Погинула су два партизана и још тројица рањена у окршају са немачким јединицама.


Одајући почаст и овог 28. септембра, говорећи пред спомеником страдалим у борби са фашистима, Зоран  Ђурђевић је поменуо неколико Азањаца који су онда, са синовима, бранили своје прагове раме уз раме заједно са партизанима иако нису припадали ни једном од одреда, али су их слобадарски дух и осећај за правду и традиција сврстали у одбрамбени строј.

Фото Р. Палић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/udruzenje-boraca-azanja-polozilo-vence-na-spomen-obelezje-u-vasiljevicima/