Početna » Udruženje: U Nemačkoj raste neprijateljstvo prema kvir ljudima

Udruženje: U Nemačkoj raste neprijateljstvo prema kvir ljudima

од Паланка данас
0 Коментар

Lezbejke, gejevi, biseksualci i trans osobe u Nemačkoj trpe sve veće neprijateljstvo, prema proceni saveza koji ih zastupaju.

„Društvena klima prema kvir ljudima se prošle godine ponovo prilično zaoštrila“, rekla je za dpa Mara Geri iz saveza udruženja lezbejki i gejeva povodom Dana borbe protiv homofobije.Već godinama su, dodala je, napadi u porastu. Bezbednosni krugovi su potvrdili sa se taj trend nastavio i 2023.

U 2022. bilo je 1.005 krivičnih dela protiv gejeva, lezbejki, biseksualaca, trans osoba i interseksualaca, prema podacima nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova. Od toga, u 227 slučajeva dogodilo se nasilje.

Prošle godine su se slučajevi u kategorijama „neprijateljstvo prema ženama“, „seksualna orijentacija“ i „rodna raznolikost“ znatno umnožili. Precizne podatke ministarstvo treba da predstavi sledeće nedelje.

„Sa velikom zabrinutošću pratimo zamah antikvir napada“, rekla je Geri. Neprijateljska atmosfera pre svega dolazi sa ekstremne desnice.

„Demonizacija LGBTIQ* i ciljane dezinformacije, mržnja i agitacija imaju za cilj da postanu društveno prihvatljivi – da reči postanu dela“, navela je.

Udruženje pretpostavlja da se incidenti većinom ne prijavljuju, „jer je teško jasno identifikovati antikvir motiv, a žrtve ponekad ne prijave krivična dela zato što se stide ili nemaju poverenja u policiju“.

Udruženje Trans* e.V situaciju vidi na sličan način. „Ovi brojevi su samo vrh ledenog brega.“

Međunarodni dan borbe protiv fobije od homoseksualaca, biseksualaca, interseksualaca i transseksualaca je 17. maj. Tog dana 1990. Svetska zdravstvena organizacija je homoseksualnost precrtala sa liste psihičkih oboljenja.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept