Početna » УЏБЕНИЦИ ПОСКУПЕЛИ, ИЗДАВАЧИ СЕ “ВАДЕ” НА ИНФЛАЦИЈУ: Бивша државна секретарка каже да су цене нереалне

УЏБЕНИЦИ ПОСКУПЕЛИ, ИЗДАВАЧИ СЕ „ВАДЕ“ НА ИНФЛАЦИЈУ: Бивша државна секретарка каже да су цене нереалне

Уџбеници за основце скупљи су пет до 10 одсто у односу на прошлогодишње цене.

од Паланка данас
0 Коментар

Комплети за ниже разреде коштају у просеку око 10.000 динара, док су цене комплета за више разреде у просеку око 20.000 динара. Цена зависи од издавача за који су се школе определиле. Родитељи, који уџбенике купују преко школе, кажу да су стигле понуде и да цене комплета за осми разред прелазе 23.000 динара.Уколико родитељи имају два ученика виших разреда само за уџбенике мораће да издвоје више 40.000 динара. Ако се на то додају свеске, оловке, фломастери, темпере… али и обућа и одећа, за припрему два школарца родитељи ће у септембру морати да издвоје између 70.000 и 80.000 динара.

За родитеље који уџбеничке комплете купују преко школе ових дана стигле су понуде из образовних установа. Погодност такве куповине је што се књиге могу купити на четири месечне рате. Међутим, многе су изненадиле цене које су повећане у односу на прошлу годину.

Стигла нам је понуда од школе. Уџбеници за осмаке коштају 23.145 динара. Ту су укључене и радне свеске, збирке. Уџбеници нису само од једног издавача, већ има више њих. Тако, рецимо, за уџбенике из српског издавач је Бигз, за физику Клет, за Хемију Нови Логос, информатика Едука… За друго дете које од септембра иде у трећи разред уџбеници коштају 11.430 динара. Исто су различити издавачи – прича за Еуронеwс Србија мајка која ће за два комплета уџбеника морати да издвоји око 35.500 динара.
Додаје да су је изненадиле појединачне цене уџбеника које су добили у понуди школе. Уџбеник енглеског језика који издаје Акроноло кошта 2.150 динара, уџбеник немачког језика које издаје Бигз школство кошта 1.975 динара, уџбеник биологије Новог логоса кошта 1.650 динара, Читанка – Бигз 1.200 динара. На списку уџбеничког комплета налази се чак 19 наслова.

У издавачкој кући Клет, која има највише тржишног колача, кажу да су цене уџбеника од почетка године у просеку више за око пет одсто. Поскупљење правдају инфлацијом, поскупљењем штампе и папира.

Појашњавају да цене уџбеничких комплета у школама нису исте. Оне зависе од тога које је уџбенике школа изабрала, као и од тога да ли се у оквиру комплета налазе само уџбеници или и додатна наставна средства која нису обавезна, попут радних листова и радних свески.

Цена једног комплета за ученике од првог до четвртог разреда, који, осим уџбеника за пет предмета (српски језик, математика, свет око нас, музичка култура и ликовна култура) укључује и уџбенике за један страни језик и Дигитални свет, износи око 10.000 динара – кажу у Клету за Еуронеwс Србија.
Дупло више новца родитељи треба да издвоје за уџбенике виших разреда основне школе.

Проф. Зорана Лужанин са Природно-математичког факултета у Новом Саду и бивша државна секретарка у Министарству просвете недавно је за Еуронеwс Србија рекла да цене уџбеника у Србији нису реалне и да тржиште уџбеника не може да буде слободно, јер школа одлучује шта родитељ треба да купи.

Подсетила је на иницијативу која је покренута у периоду када је министар просвете био Срђан Вербић (Лужанин била државни секретар) да се ограничи максимална цена уџбеника и да се да одреди препоручени обим. То је ушло у Закон о уџбеницима који је усвојен 2015. године, али је убрзо повучен.

Сада имамо потпуно слободно тржиште, што не би смело да буде, јер је уџбеник од јавног интереса. Тај Закон је предвиђао да држава дефинише максималну цену уџбеника. У цену би улазила штампа, део новца издавачима и ауторима, али би цена била два до три пута мање. Друга ствар је била да се уведе препорука колики обим уџбеника треба да буде и какви уџбеници треба да буду – навела је она.
Цена комплета уџбеника за више разреде, од петог до осмог, који уз обавезне уџбенике за девет до 11 предмета (српски језик и књижевност, математика, историја, географија, биологија, техника и технологија, информатика и рачунарство…), као и стране језике, у просеку је око 20.000 динара – наводе у Клету.
У Заводу за уџбенике кажу да су уџбеници од првог до осмог разреда поскупели 10 одсто у односу на прошлу годину.

Цене наших уџбеника спадају у категорију најприступачнијих на тржишту у Србији, уз напомену да је до поскупљења дошло први пут након десет година. Цена уџбеничког комплета, који укључује основне уџбенике и радне свеске за први разред основне школе, износи 8.500 динара, док је износ за више разреде око 14.000 динара. Комплет уџбеника за више разреде укључује уџбенике за два страна језика и Збирку материјала за техничко и информатичко образовање – кажу у Заводу за Еуронеwс Србија.
Сматра и да тренутне цене уџбеника нису реалне, да тржиште уџбеника не може да буде слободно, ако школа одлучује шта родитељ мора да купи.

Да би тржиште било слободно онај ко даје паре – родитељ или држава треба да бира шта ће да купи – каже она.
Наводи и да ситуација са тржиштем уџбеника може да се реши, само је питање да ли има воље за то.

Огромне паре иду на уџбенике, а прво питање је да ли има потребе за тим обимом и том количином уџбеника – навела је она.
Извор: Еуронеwс СрбијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept