УГОВОРИ СА ОПШТИНАМА О ЗАМЕНИ СТОЛАРИЈЕ ДО 10. ЈУНА

У току је Јавни позив за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе, а потписивање уговора очекује се до 10. јуна.

То су за Танјуг потврдили из Министарства рударства и енергетике и навели да ће изабране јединице локалне самоуправе након потписивања уговора са Министарством и доношења својих прописа о расподели средстава, расписати два јавна позива.

Први за избор привредних субјеката који се баве енергетском санацијом и након формирања листе субјеката, расписаће се позив за грађане, који ће се обраћати изабраним привредницима за стручну помоћ око радова и од којих ће добијати предрачуне за радове, а које це затим прилагати уз пријаву на јавни позив.

Очекује се да ће се јавни позиви за грађане расписати почетком трећег квартала 2021. године.

Јавни позив за локалне самоуправе представља пилот пројекат на основу којег ће Министарство рударства и енергетике даље развијати моделе и могућности субвенција мера енергетске санације.

Поред буџетских средстава у наредним годинама из Министарства очекују финансијску подршку фондова ЕУ, као и међународних финансијских институција као што су Светска банка, Европска инвестициона банка, Банка за обнову и развој, Немачка развојна банка KfW и сл.

Наиме, пријаве за јединице локалних самоуправа су отворене до 21.маја 2021. године.

Када је реч о критеријумима за избор локалних самоуправа, у јавном позиву је наведено њих шест, а то су спремност за реализацију, разноврсност понуђених мера за енергетску санацију, проценат буџета опредељен за реализацију мера, затим проценат учешћа локалне самоуправе у финансирању пројекта те искуство у реализацији истих или сличних јавних позива као и развијеност локалне самоуправе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ugovori-sa-opstinama-o-zameni-stolarije-do-10-juna/