Početna » УХАПШЕНО 35 ОСОБА ЗБОГ ПРЕВАРА НА ФЕЈСБУКУ-МУП УПОЗОРИО ОШТЕЋЕНЕ ДА СЕ ЈАВЕ

УХАПШЕНО 35 ОСОБА ЗБОГ ПРЕВАРА НА ФЕЈСБУКУ-МУП УПОЗОРИО ОШТЕЋЕНЕ ДА СЕ ЈАВЕ

од Паланка данас
0 Коментар

С обзиром да полиција сумња да има још оштећених, исте позива да поднесу кривичне пријаве у полицијским станицама у месту свог пребивалишта или електронским путем на мејл lazne.dojave@mup.gov.rs.

Полицијске управе у Новом Саду и Сомбору ухапсиле су 35 особа због сумње да су варали грађане на друштвеној мрежи Фејсбук. Полиција сумња да има још оштећених, па их позива да поднесу кривичне пријаве у полицијским станицама или електронским путем.

Kако се наводи, они су ухапшени због постојања основане сумње да су извршили кривична дела: удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћени приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података, превара, изнуда и угрожавање сигурности.

Поменута дела су извршена у намери да се лажним приказивањем оштећенима, тј. жртвама преваре, да окривљени поседују информације о исходима такозваних „намештених утакмица“, тј. спортских догађаја, чијим коришћењем би оштећени током клађења наводно остварили значајну новчану добит, од жртава тражене уплате значајних новчаних износа на име накнаде за такву информацију или другу услугу у вези са њом, да би се након наводне утакмице испоставило да никаквих посебних информација и намештених утакмица није било, већ да су сви оштећени доведени у заблуду и преварени ради остваривања противправне зараде од стране окривљених.

Kонкретније, вишеструка кривична дела су извршена на штету више хиљада особа тако што су наведена лица креирала различите профилне странице на друштвеној мрежи Фејсбук, на којима су нуђене разне погодности лицима из Републике Србије као што су запослење у иностранству, поклон ваучери за боравак у хотелима и слично.

Лица, тј. будуће жртве кривичног дела, која би показала интересовање за понуде, би технички била преусмерена на такозвану „пхисхинг“ интернет страницу са лажним и преварним садржајем, где су окривљени тражили да оштећени унесу своје важеће корисничке податке у виду корисничког имена и лозинке за приступ својим налозима на друштвеним мрежама Фејсбук или Инстаграм, након чега би окривљени моментално сами приступали тим налозима и противправно их одузимали од оштећених ради даљег вршења кривичних дела.

Тако преузети налози су даље коришћени за промовисање и хваљење других налога на друштвеним мрежама који су креаирани од стране окривљених само ради вршења преварних кривичних дела у виду лажног обећања остваривања великих новчаних добитака у кладионицима спортских догађаја.

Тиме су сви други корисници друштвених мрежа који су пратили објаве на преварно одузетим оригиналним налозима довођени у заблуду да су прави власници, а не криминалци, остварили значајну кладионичарски добит и тиме стварали додатно уверење да је тако нешто могуће за њих.

Након таквог стварања убеђења окривљени су подстицали друге жртве да и сами остваре лажну зараду на исти начин издајући им упутства како да дођу у посед наводних података о будућим исходима спортских догађаја, за коју информацију је било потребно уплатити значајне новчане износе путем сервиса за трансфер новца „WестернУнион“, да би се врло брзо показало да не само да информација о будућем исходу не постоји, већ ни да сам спорстки догађај, тј. утакмица, уопште није организована.

Окривљени су показивали посебну упорност у извршењу кривичних дела с обзиром да су тражили даље уплате новца од стране жртава на име различитих наводних трошкова у непостојећем процесу клађења, чиме су, поред првобитно узетог новца, настављали да финансијски даље исцрпљују своје жртве до момента када иста не би остала без новца или схватила да је преварена.

У тим моментима упорност се посебно исказивала на тај начин што су окривљени упућивали претње физичким и другим злом жртвама а све ради њихове уплате још новца на њихове рачуне.

Према сазнањима полиције и расположивим доказима тужилаштва, таквим извршењем кривичних дела за која су запрећене казне и до петнаест година затвора, окривљени су куповали скупоцене аутомобиле, стамбене објекте, земљиште и друге изуетно вредне ствари, које су им све одузете у складу са законом и тренутном фазом кривичног поступка.

С обзиром да полиција сумња да има још оштећених, исте позива да поднесу кривичне пријаве у полицијским станицама у месту свог пребивалишта или електронским путем на мејл lazne.dojave@mup.gov.rs.

Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept