УКИДА СЕ БЕСПЛАТАН ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД?

tehnicki-pregledУколико се усвоји Нацрт закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја Србије, од Нове године би се зауставила распорострањена пракса регистрације возила нацрно, без довожења аутомобила на технички преглед, а минималну цену ове услуге одређивала би Влада Србије.

Тако би минимална цена техничког прегледа, бар према „сугестијама Удружења оснивача техничих прегледа (УОТП)“, за путничко возило била 2.500, плус ПДВ, а за мопед или мотоцикл 2.000 динара.

КАТЕГОРИЈА                                               ПРЕДЛОГ ЦЕНЕ БЕЗ ПДВ-а         

  • Моторцикли, трицикли, четвороцикли        2000 дин
  • Путничка возила                                           2500 дин
  • Лаки аутобус                                                 3000 дин
  • Тешки аутобус                                              8500 дин
  • Лако теретно возило                                   2500 дин
  • Средње теретно возило                              5000 дин
  • Тешко теретно возило                                 7300 дин
  • Лако прикључно возило                              1200 дин
  • Мало прикључно возило                              2000 дин
  • Средње прикључно возило                         3500 дин 

Наиме, сада је могуће регистровати аутомобил у Србији и без одвожења на технички преглед, или ту услугу добити потпуно бесплатно, јер фирма која се бави техничким прегледима добија проценат од сваке полисе обавезног осигурања, па јој се исплати да тако привлачи већи број возача.

А према предложеним изменама и допунама које би требало да ступе на снагу од 1. јануара наредне године, технички преглед возила се проглашава за делатност од општег интереса коју може да обавља јавно предузеће, односно привредно друштво које испуњава строге критеријуме које доноси МУП. Мораће да се уведе и обавезно фотографисање и снимање возила на линијама ТП. Биће обавезно и вођење евиденције, која ће бити увек доступна надлежном органу. Предвиђа се и увођење контролора које ће обучавати и лиценцирати Агенција за безбедност саобраћаја. Влада Србије би одређивала најнижу цену услуге ТП на предлог МУП, а на основу „прибављеног мишљења Министарства за трговину и услуге“.

Квалитетна контрола возила још више би допринела безбедности саобраћаја и смањила број настрадалих на нашим друмовима.

У Удружењу оснивача техничких прегледа сматрају да је број линија за технички преглед у Србији превисок. Они тај закључак илуструју чињеницом да у Србији ради око 1.300 техничких прегледа на 2,1 милион возила. У Хрватској, која им 1,9 милиона возила, постоји само 161 овлашћена станица за ТП, а у Турској, са 18 милиона возила, само 280 ТП.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ukida-se-besplatan-tehnicki-pregled/